NEZABELEŽENI PRITISAK NA INTERNET – ŠTA SE DEŠAVA SA MOBILNIM MREŽAMA?

0

ŠTA SE DEŠAVA SA MOBILNIM MREŽAMA? – Početkom ove nedelje ste verovatno imali poteškoća sa uspostavom veze prilikom pozivanja sa vašeg mobilnog telefona, ali i pri korišćenju interneta. Proglašenje vanrednog stanja, rad od kuće, zatvaranje škola i univerziteta, izazvali su do sada nezabeležen pritisak na internet i na fiksne i mobilne telekomunikacije, kako kod nas, tako i u pojedinim delovima Evrope. Provajderi određenih zemalja Evrope već su pozvali korisnike da racionalno koriste internet, kako bi se izbegao kolaps sistema.

U nedelju uveče 15. marta, u nemačkom data centru DE-CIX u Frankfurtu, drugom po protoku informacija internet čvoru na svetu i najvažnijoj interkonekcijskoj platformi u Evropi, zabeležen je novi svetski rekord u protoku informacija od 9,1 terabita u sekundi, prenosi portal Mondo.

Prema pisanju evropskih medija, protok podataka kroz mreže telekomunikacionih kompanija porastao je proteklih dana za 40 odsto, broj mobilnih poziva za 50 odsto, a broj poruka preko mobilne aplikacije WhatsApp porastao je petostruko.

[ditty_news_ticker id=“36340″]

Kada je u pitanju naša zemlja i problemi sa mrežom od početka nedelje, razlog je isti kao i u ostalim zemljama Evrope. Saobraćaj koji se generisao kod sva tri srpska operatera bio je za 50% veći čak i od saobraćaja koji se generiše za Novu godinu. Kako je za TV Prva naveo Vladimir Lučić, koordinator za internet i multimediju kompanije Telekom, najveći problem bio je pri pozivanju iz jednog mobilnog operatera u drugi, jer su veze između operatera bile potpuno zagušene.

Ono što stručnjaci preporučuju ukoliko ove situacije nastave da se ponavljaju jeste komunikacija preko Viber-a ili WhatsApp-a, a ukoliko ni to ne funkcioniše kako treba, stari dobri SMS je uvek tu.

Izvor: Mondo, Beta, TV Prva

POGLEDAJ JOŠ: KULTURA I ZABAVA


Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar