MUZEJ AFRIČKE UMETNOSTI: 40 GODINA POSTOJANJA

0

Muzej afričke umetnosti je prvi i jedini muzej u regionu koji je posvećen samo afričkoj kulturi i umetnosti, a nalazi se u Beogradu, na Senjaku (Andre Nikolića 14). Ove godine proslavlja 40 godina svog postojanja i u to ime danas se otvara izložba.

Muzej su osnovali Vida i dr Zdravko Pčelar 1977 godine, a sve što se nalazi u muzeju oni su prikupljali i dobili pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka po selima Gane, Malija, Obale Slonovače, Gvineje, Burkine Faso. U izložbenom prostoru najviše su zastupljene skulpture i maske, koje čine invetar religijskih i društvenih ceremonija; prate ih kultni, magijski, ukrasni i drugi predmeti od drveta, keramike, figure u mekom kamenu, tekstil i muzički instrumenti.

Na samom ulazu u Muzej nalazi se čamac koji je Zdravko Pečar dobio na poklon u Gani, a na njemu je natips Nyimpa kor ndzidzi (prevod: Čovek ne može opstati sam), što je i zvaničan naziv izložbe koja se danas otvara.

Muzej afričke umetnosti je inače otvoren svih sedam dana u nedelji, a pored redovne postavke organizuje i niz programa – kreativne radionice za decu, kurseve keramike i grafike u toku zimskog i letnjeg raspusta, programa obuke studenata Filozofskog fakulteta, kursa svahili jezika i besplatnih programa za penzionera svakog prvog četvrtka u mesecu.

Podelite ovo sa prijateljima

Comments are closed.