MONODRAMA MILUNKA U MATICI ISELJENIKA

0

Uvek rado gledana monodrama Milunka, u izvođenju Vesne Stanković, ponovo će biti izvedena pred beogradskom publikom, u Matici iseljenika. Ovo je priča o Milunki Savić, heroini Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, naradniku u Drugom puku srpske vojske Knjaz Miloš, o ženi koja je dobila najveći broj odlikovanja u istoriji ratovanja.

Milunka Savić, udata Gligorević je rođena 28. juna 1890. ili 1892 god. u selu Koprivnica, kod Jošaničje banje a preminula je u Beogradu 5. oktobra 1973. godine. Milunka Savić se čak godinu dana u Balkanskim ratovima borila preobučena u muškarca i registrovana kao Milun Savić. Tek nakon što je ranjena u Bregalničkoj bici, osoblje u bolnici je otkrilo da se radi o ženi.

Ova žena ratnik i heroina istakla se u Kolubarskoj bici, kao bombaš pa je zbog herojstva odlikovana Karađorđevom zvezdom sa mačevima. Ranjena je u glavu i posle zbrinjavanja se ponovo vratila na Solunski front a istakla se u bici na Kajmakčalanu, kada je njen tzv. gvozdeni puk bio priključen 122. Francuskoj kolonijarnoj diviziji. Tada je zarobila 23 bugarska vojnika.

Milunku Savić je Francuska jako cenila. Francuzi su je nazivali srpskom Jovankom Orleankom. Dobila je dva francuska ordena časti i Ratni krst sa zlatnom palmom.

Posle rata, bez završene škole, Milunka Savić je radila u Bosni i Hercegovini, kao kuvarica i bolničarka. Udala se ali brak nije dugo trajao. Rodila je ćerku Milenu i usvojila je još tri devojčice.

Njen život i borba za odgajanje četiri ćerke su nastavljeni u Stepanovićevu, kod Novog Sada na imanju koje joj je dodeljeno. Zatim se, u potrazi za zaposlenjem, preselila u Beograd, gde se zaposlila kao čistačica u Hipotekarnoj banci. Odgajila je i školovala tridesetoro dece iz svog rodnog mesta.

Milunka Savić, heroina i mučenica, nikad dovoljno cenjena od svog naroda, koji je volela više od svega, stekla je penziju, mučeći se i radeći. Odbila je poziv da se preseli u Francusku i da ima francusku vojnu penziju. Odabrala je svoju zemlju, koja je zaboravila njene zasluge.

Monodrama Milunka je prilika da se setimo žene, majke i srpske heroine. Ova monodrama je proglašena za najbolju predstavu na Međunarodnom festivalu u Zemunu 2015. godine. Osvojila je Zlatnu kolajnu publike Siniša Dašić, kao i nagradu Zlatni vitez na Međunarodnom festivalu u Moskvi.

Monodrama Milunka  će biti izvedena u četvrtak, 28. septembra u Matici iseljenika, u ul. Nušićeva 4, prvi sprat. Početak predstave je u 19 časova. Karte možete rezervisati porukom u inbox na fecebook stranici Matice iseljenika. Cena karte je 400 dinara.
Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar