MEĐUNARODNI SALON KARIKATURE U ZEMUNU

0

U Galeriji „Stara kapetanija” u Zemunu, 22. put otvoren je Zemunski međunarodni Salon karikature. Na ovoj izložba našli su se radovi nagrađivani u toku prethodne dve decenije, njih ukupno 95, a poseban deo postavke posvećen je Branku Najholdu, osnivaču Salona, koji je iznenada preminuo 16. decembra prošle godine.

– Salon karikature imao je i jednu osobenost, iza njegove organizacije nije stajala nikakva državna kulturna institucija, sve ove godine bila entuzijastička zamisao i praktična realizacija Branka Najholda. U prvoj deceniji on je opstajao zahvaljujući podršci zemunskih privrednika, donatora i prijatelja, u kojoj je imao ličnu podršku saradnice i saosnivača Julijane Živković, a potom i opštine Zemun. Ovaj projekat je opstajao sve ove godine zahvaljujući ogromnoj ljubavi i trudu koji je u njega uložio Branko – rekla je Bojana Ivanović, supruga Branka Najholda, koja je ove godine i organizovala Salon.

A brojke najbolje govore koliki je uticaj Salona bio kod nas i u svetu – kroz njega je prošlo oko 100.000 posetilaca, 6.175 autora, iz 80 zemalja, a u zbirci se nalazi 16.500 karikatura.

Izložba, koja je u celosti posvećena Branku Najholdu, trajaće do 20. juna.

IZVOR: POLITIKA:RS

Podelite ovo sa prijateljima

Comments are closed.