PREDSTAVA „MILUNKA SAVIĆ“ NA PALILULI

0

Monodramom Milunka Savić nastavlja se manifestacija Kulturno leto na Paliluli. Predstava počinje u 20.30h na letnjoj sceni Centra za kulturu Vlada Divljan, gde možete preuzeti besplatne karte svakog radnog dana od 12h do 20h.

Predstavu je režirao Petar Stanojlović, po tekstu Vesne Stanojević, koja i igra u ovoj drami. Radi se u istinitoj i tragičnoj ispovesti heroine srpskih oslobodilačkih ratova. Milunka je dobitnik 12 medalja, među kojima su i dva ordena Legije časti, Karađorđeva zvezda sa mačevima, medalja Miloš Obilić i orden za hrabrost. Takođe, jedina je žena  koja je odlikovana Francuskim Ratnim krstom sa palmom. Njenu hrabrost cenili su francuski vojni velikani Franše De Pere, Šarl de Gol i viceadmiral Geprat. Međutim, Srbija nije znala da ceni njeno požvrtvovanje, pa kraj života dočekala u bedi, radeći kao čistačica, dok je noću šila vojne uniforme.

U Prvi balkanski rat odlazi umesto brata, predstavljajući se kao Milun Savić. Nakon prvog ranjavanja, od ukupno devet za sedam godina ratovanja, otkriveno je da je neustrašivi bombaš zapravo žena. Posle demobilizacije rodila je jednu devojčicu, usvojila je tri ćerke, dok je više od trideset dece kopaoničkog kraja školovala i hranila.

Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar