KNJIGE O BEOGRADU KOJE BI TREBALO DA PROČITATE

0

Beograd je mnogo više od turističkog grada koji rado posećuju stranci iz svih zemalja, odličnog noćnog života, pa čak i od bogate istorije. Momo Kapor je jednom prilikom napisao da je Beograd metafora, način života, ugao gledanja na stvari. U nastavku pogledajte nekoliko zanimljivih knjiga koji se bave ili direktno Beogradom ili se radnja dešava u Beogradu, pa se na taj način može transportovati u neko drugo vreme.

Magija Beograda, Momo Kapor

Magija Beograda je zbirka članaka objavljenih u novinama i časopisima, i svaki od njih posvećen je nekom drugom važnom elementu beogradske istorije, arhitekture, mentaliteta. U ovoj knjizi ćete čitati o Ulici Kralja Petra, o kafanama, pijacama, ali i o penzionerima, mladim beograđankama i onima koji više ne žive u Beogradu, ali ga i dalje nose u srcu. Naravno, kada smo kod Mome Kapora, nezaobilazna knjiga je i 011 i Halo, Beograd.

KAKO JE KAPOR PISAO O BEOGRADU?

KAPOR: BEOGRAD NIJE SAV U BEOGRADU

Sitničarnica Kod srećne ruke, Goran Petrović

Maestralni Petrović ovom knjigom potpuno se posvetio samom fenomenu čitanja, a radnja je uglavnom smeštena u mašti. Ipak, lokacijski sve se dešava u Beogradu, čije se ulice, sitnice i duh jednog vremena provlači kroz celu knjigu.

Gradovi u kojima umine bol, Sesar Antonio Molina

U pitanju je knjiga koja nastala kao plod putovanja autora, njegove vezanosti za gradove, a u njoj se prepliću činjenice i fikcija, viđeno i imaginirano, dokument i priča. Beograd, a posebno košava, našle su se na spisku mnogih gradova i lokacija koje su opisane.

Beograd bez sna, Vladimir Đurić Đura

Ljubavne dogodovštine mladog beogradskog pesnika Barona smeštene su u novotalasni Beograd u periodu 1979–1983. Baron, kao i mnogi mladići tog vremena, pokušava da se upiše na filmsku režiju na beogradskom FDU. Stvarni likovi iz grupa Idoli, Šarlo akrobata, Film, Partibrejkers i beogradski VIP umetnici Baronovo su društvo. Knjigu Beograd bez sna čine i žurke nalik na one u Njujorku i devojke u koje se glavni junak zaljubljuje i uz koje bi pokušao da se skrasi.

Višnja na Tašmajdanu, Siniša Pavić

U pitanju je prva knjiga Siniše Pavića koji je autor nekih od najgledanijih serija u istoriji RTS-a (Bolji život, Srćni ljudi, Porodično blago, Vruć vetar, Stižu dolari). Roman se bavi zaljubljivanjem i svim teškoćama i lepotama koje ljubav nosi.

POGLEDAJ JOŠ: KULTURA I ZABAVA

Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar