KAKO JE KAFANA TRI ŠEŠIRA DOBILA IME, OBJAŠNJAVA NUŠIĆ?

0

Večeras u ovom restoranu tradicionalno sviraju tamburaši.

Još od davne 1864. godine, ovaj restoran je svedok mnogih turbulentnih perioda koje su zadesile Beograd. Kada bi njegovi zidovi mogli da pričaju, pripovedali bi vam o Beogradu kakav je nekada bio i kakav nikad više neće biti. Ovaj restoran je preživeo netaknut i ništa nije moglo da uništi boemski duh koji je preovladavao i još uvek je prisutan u njemu. U jednom od svojih pisama o njegovom nastanku i o tome kako je restoran Tri šešira dobio ime svedoći ni manje ni više nego sam Nušić:

U Skadarliji je danas najpopularnija kafana „Tri šešira“, koja je u svoje vreme bila sedište beogradske bohemije, koju je sad izmešala i druga publika. Kao što smo već malo ranije kazali, to je bila kuća oca Ðoke Dimovića, koji je držao „Imperijal“. Njegov otac je bio fabrikant šešira (upravo prepravljao je i farbao stare šešire) i na toj kući, u kojoj je on živeo i radio, stajala je firma, na kojoj su bila tri šešira. Na kući je bila istaknuta i od lima izrezana tri šešira. Ti su šeširi dugo stajali i docnije, kad je fabrika prestala da radi, a kad se u toj kući otvorila kafana, sama je sobom, i bez ikakvoga krštenja, ponela ime kod „Tri šešira“.  Kafana je po toj firmi ponela ime.

Kada je stari zanatlija Dimović preminuo, radionica je zatvorena, ali su tri limena šešira ostala na ulazu. Nisu skinuti ni kada je umesto radionice otvoren šnajderaj za ugledne dame, ni kada je šnajderaj ustupio mestu kafani 1864. godine.

Pogledajte još: BEOGRADSKE PRIČE


Podelite ovo sa prijateljima

Comments are closed.