IZLOŽBA „SJAJ RENESANSE“ DOŠLA U BEOGRAD

0

Italijanska izložba Sjaj renesanse koja je obišla svetske metropole konačno je došla i u Beograd. Preko 30 eksponata biće izloženo u Muzeju grada Beograda (Resavska 40b) od danas do kraja juna. Ulaz na izložbu je slobodan.

Sjaj renesanse prikazaće skupocene tkanine renesanse i baroka, raskošnu odeća za svečanosti na italijanskim dvorovima i dekorativne elemente koji su kreirani za takve prilike a više se ne mogu videti, osim malobrojnih komada koji se čuvaju u pojedinim muzejima. Na ovoj izložbi biće predstavljeno 30 svečanih kostima rekonstruisanih zahvaljujući proučavanju renesansnih slika. Oni će biti izloženi na postoljima a pored njih će se nalaziti fotografije renesansnih slika koje su poslužile kao inspiracija.

Izložbu će upotpuniti “Vladareva gozba”, scena koja dočarava salu renesansne palate dekorisane kao za doček gostiju na gozbi. Impozantna tkanina kao zidna dekoracija, trpeza na kojoj su postavljeni keramika i ukrasni predmeti i polica sa dekorativnim tanjirima glavni su elementi ovog dela izložbe.

Podelite ovo sa prijateljima

Comments are closed.