IZLOŽBA „ĐORĐE STANOJEVIĆ – ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU“ U ISTORIJSKOM MUZEJU SRBIJE

0

Danas se otvara izložba Đorđe Stanojević – čovek koji je osvetlio Srbiju, a povodom sto šezdeset godina od rođenja našeg slavnog naučnika.

Đorđe Stanojević je pionir elektrifikacije i industrijalizacije Srbije, veliki dobrotvor i zadužbinar, autor prvih naučnih radova iz astrofizike i autor najstarije sačuvane fotografije u boji kod Srba – „Ciganče sa violinom”.

Đorđe- Stanojevic-Cigance-sa-violinom

Zahvaljujući njegovom zalaganju, Beograd je 1893. dobio termoelektranu, samo 12 godina posle izgradnje prve u svetu. Tako je postao jedna od prvih prestonica koje su imale električne tramvaje i osvetljenje. Takođe je zaslužan i za izgradnju prvih hidroelektrana koje su koristile Teslin polifazni sistem na Đetinji, Vučjanki, Nišavi i drugim rekama, od kojih su mnoge u upotrebi i danas.

Postavka obuhvata muzealije prikupljane tokom više decenija i okupljene u posebnom muzejskom fondu: lične predmete Đorđa Stanojevića, arhivsku građu, njegove fotografije ljudi, predela, gradova i građevina, kao i pozitive i negative Sunca urađene na staklu. Kroz rekonstrukciju radnog kabineta profesora Stanojevića, publika će moći da doživi ambijent i oseti atmosferu u kojoj je stvarao, da sazna o njegovom prijateljstvu i saradnji sa Nikolom Teslom, kao i da se upozna sa prepiskom između kraljice Natalije Obrenović i njegove supruge Stane Bogićević, nekadašnje dvorske dame.

Izložbu su svojim materijalima pomogle mnogobrojne institucije: Muzej Nikole Tesle, Narodna biblioteka Srbije, Istorijski arhiv u Negotinu, Muzej grada Beograda i drugi.

Izložba će biti otvorena do kraja septembra 2018. godine, a stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce biće svake srede od 17h. Grupne posete je neophodno zakazati na 3287-242.

PROČITAJTE JOŠ: KULTURA I ZABAVA

Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar