50spinova-baneri-AFF-NOVO-728x90

GARDIJAN – MEĐU 10 NAJPRIVLAČNIJIH KRAJEVA EVROPE I JEDAN IZ BEOGRADA

0

Dnevni list Gardijan nedavo je kreirao listu deset najprivlačnijih kutaka Evrope koje, ukoliko obilazite ovaj kontinent, obavezno morate posetiti. Među njima su delovi Valensije, Praga, Berlina, Rima, Geterburga, Brisela, Porta, Varšave, Pariza, ali i naš Dorćol i to na 9. mestu. Ovaj deo našao se i na listi 50 najlepših kvartova na svetu.

LIst je Dorćol opisao na sledeći način:

Ušuškan između boemske četvrti Skadarlija, tvrđave Kalemegdan i obale Dunava, Dorćol odiše atmosferom koja možda neće na prvi pogled da ostavi utisak „kul“ mesta, ali će vas osvojiti na poseban način. Ulicama oivičenim drvoredima u Gornjem Dorćolu, dodatni šarm pružaju vile ranog 20. veka i stanovi iz Titovog doba. Ovo je deo grada prepun restorana i barova, kako starih tako i novih, koji su mahom smešteni u ulice poput Strahinjića Bane, Kneginje Ljubice i Кralja Petra.

Kada krenete prema Donjem Dorćolu, ka Dunavu, atmosfera se lagano menja. Nailazite na male kafiće, zanatske pivare, umetničke centre i uličnu umetnost koje ostavljaju u senci zapuštene industrijske zgrade.

Gardijan takođe navodi da bi na Dorćolu trebalo posetiti Dorćol Plac, koji predstavlja zbirku starih industrijskih zgrada pretvorenih u lep kulturni centar sa kafićem i vrtom. Takođe, tu je i Muzej nauke i tehnike u Skenderbegovoj ulici, pešačka staza duž Dunava. Kao mesto za posetiti navodi se i teniski centar Novaka Đokovića, Novak.

Od barova i restorana, pomenuti list istakao je da bi trebalo posetiti kafiće u Ulicii Strahinjića Bana, zatim Blaznavac u Kneginje Ljubice, ali i pabove u kojima se služi zanatsko pivo.

Izvor: Blic, Noizz

POGLEDAJ JOŠ: KULTURA I ZABAVA


Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar