FILMSKI MARATON DANAS U DVORANI KCB

0

Dvorana Kulturnog centra Beograda je ovogodišnji domaćin Filmskog maratona i dodela nagrada Nebojša Popović.

Nagradu „Nebojša Popović“ dodeljuju Filmski centar Srbije, RTS, KCB, Jugoslovenska kinoteka, Otvoreni univerzitet Subotica/ Festival evropskog filma Palić, Udruženje građana „Pogled u svet“ / Festival autorskog filma, Fond B92 / Festival „Slobodna zona“, Međunarodni festival dokumentarnog filma „Beldoks“ i članovi porodice Nebojše Popovića u želji da sačuvaju uspomenu na izuzetnog profesionalca i čoveka, kao i nasleđe koje je ostavio.

Nagrada će biti dodeljena filmskom i književnom kritičaru, novinaru i publicisti Milanu Vlajčiću koji je uzor mnogim filmskim kritičarima.

Biće organizovan i filmski maraton od 12h do 23h, a filmove su izabrali ovogodišnji Žiri nagrade: Jugoslav Pantelić, Mara Prohaska Marković i Stefan Ivančić.

PROGRAM FILMSKOG MARATONA:

PETAK, 11. januar

12 00 h – VALDAHAJMOV VALCER, Austrija, Režiser: Rut Bekerman. Biografska drama koja se bavi bivšim generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Kurtom Jozefom Valdhajmom i kontraverzijama koje su pojavile u javnosti oko njegove uloge i učešća u nacističkom režimu tokom Drugog svetskog rata.
Dobitnik Glasshute nagrade za dokumentarni film na Berlinalu 2018.

14 00 h – SEZONA LOVA, Argentina, Francuska, SAD, Nemačka i Katar, režija: Natalija Grahiola. Ugledni vodič za lov u Patagoniji suočava se iznenada sa odgovornošću vaspitavanja svog biološkog sina koga su nedavno izbacili iz škole. U divljini šume, otac kroti svog raspuštenog sina i uči ga da poštuje prirodu i ljudske odnose.
Film je dobitnik nagrade publike na festivalu u Veneciji 2017. godine.

16 00 h – LETO 1993, Španija, režija: Karla Sajmon. Posle majčine smrti, šestogodišnju Fridu šalju u porodicu njenog ujaka da sa njima živi na selu. Ali Fridi je teško da zaboravi majku i da se prilagodi novom životu.
Na Berlinalu 2017 godine film je proglašen najboljim debitantskim ostvarenjem.

18 00 h – TRANZIT, režija: Kristijan Pecold. Glavni lik beži iz Francuske pred nacističkom invazijom i dok u Marseju pokušava da dobije vizu za Ameriku, sreće mladu ženu koja je supruga čoveka čiji je identitet on preuzeo. Radnju filma reditelj je vremenski premestio u sadašnje vreme velike migracije izbeglica kroz Evropu. Film je bio u zvaničnoj konkurenciji Berlinala 2018.

20 00 h – URUČENJE NAGRADE NEBOJŠA POPOVIĆ, za doprinos promociji i kritičkom promišljanju filmske umetnosti i kulture Milanu Vlajčiću.

21 00 h – SKRIVENA LJUBAV, Italija, Francuska Brazil, režija. Luka Guadanjano. Radnja filma se odvija u Italiji osmadesetih godina. Između sedamnaestogodišnjeg italijanskog mladića i starijeg čoveka koji dolazi da radi kao asistent mladićevog oca, dešava se ljubavna romansa. Oskar za najbolje adaptirani scenario 2018, BAFTA za scenario 2018.

POGLEDAJ JOŠ: KULTURA I ZABAVA


Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar