DVADESET GODINA OD NATO BOMBARDOVANJA – IZLOŽBA U CK ČUKARICA

0

Pre tačno dvadeset godina, počelo je NATO bombardovanje na SRJ i tim povodom Ustanova kulture Čukarica organizuje od subote, 23. marta predavanja i izložbu fotografija pod nazivom NATO agresija u 78 slika.

Posetioci će moći da vide fotografije naših istaknutih fotoreportera tog vremena kao i radove iz fototeke i autore kompanije Novosti.

Takođe, povodom godišnjice agresije održaće se 20 predavanja kompetentnih ličnosti među kojima su Živadin Jovanović, Darko Laketić, Momir Bulatović, Vladimir Lazarević, Milivoje Pavlović, Božidar Delić, Nikola Šainović, Vidoje Kovačević.

[ditty_news_ticker id=“36340″]

Tokom 78 dana agresije izvršeno je oko 2.300 vazdušnih udara na više od hiljadu objekata širom zemlje. Bilo je angažavano više od hiljadu borbenih aviona NATO snaga i lansirano preko 400.000 projektila, ukupne težine 22.000 tona. Upotrebljeno je više od 1.300 krstarećih raketa ogromne razorne moći. Iako je Ženevskom konvencijom zabranjena upotreba kasetnih bombi, izručeno ih je 37.000 za dejstvovanje po živim ciljevima. Samo od njih stradalo je više od 200 civila.

Tokom NATO agresije poginula su 462 vojnika i više od 2.000 civila, među kojima je bilo 88 dece, na desetine starih osoba i bolesnika na lečenju.

Izložba se otvara u 19h u Galeriji Start 06, u CK Čukarica i biće otvorena do 20. aprila.

POGLEDAJ JOŠ: KULTURA I ZABAVA


Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar