DANI BEOGRADA – BEOGRADSKI VREMEPLOV

0

Tradicionalno, u znak sećanja na dva važna datuma u istoriji održaće se 16. Dani Beograda pod sloganom Beogradski vremeplov.

Datumi su: 16. april 878. godine kada se u pismu pape Jovana VIII prvi put pominje slovensko ime grada Beograda i 19. april 1867. godine kada je turski Ali Riza-paša izvršio simboličnu predaju ključeva grada knezu Mihailu Obrenoviću. Tako će i Beogradski vremeplov trajati od 16. do 19. aprila.

Ulaz će biti besplatan za mnoge kulturne ustanove kao što su: Muzej Nikole Tesle, Pozorište na Terazijama i Muzej afričke umetnosti, a biće organizovanI koncerti, izložbe i književne večeri.

Za građane je organizovan obilazak obnovljenog Kosančićevog venca, istorijskih kuća koje čuvaju nasleđe Beograda, kao i šetnja Zemunskom tvrđavom.

Tokom celog trajanja manifestacije publika će moći da isprati izložbu knjiga Muzeja grada Beograda, koja će ih provesti kroz istorijat knjige, kao i raznovrsnih izložba fotografija i stripa. Zainteresovani građani će moći da se oprobaju u streličarstvu kod Dizdareve kule. Za mlađe će biti otvorena radionica kaligrafije u Centru za likovno obrazovanje – Šumatovačka.

Tokom manifestacije, na Trgu republike održavaće se koncerti i muzičko – plesni program. Na glavnom koncertu 16. aprila u 17h nastupićeNada Pavlović, Ekstra Nena, Jelena Jovičić, Beti Đorđević, Leo Martin, Željko Samardžić, Lado Leskovar, Dejan Cukić, Dušan Svilar, Žarko Dančuo, Gale Kerber, Neša Galija, Đorđe David i Osvajači.

Ceo program po danima pogledajte u galeriji:

POGLEDAJ JOŠ: KULTURA I ZABAVA

Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar