50spinova-baneri-AFF-NOVO-728x90

CK VLADA DIVLJAN – SEĆANJE NA ČE GEVARU

0

Ernesto Gevara de la Serna, poznatiji po svom nadimku Če Gevara, bio je marksisitički revolucionar i saveznik Fidela Kastra. Na dan godišnjice njegovog rođenja večeras će se održati umetnički program u CK Vlada Divljan: Sećanje na Če Gevaru, u organizaciji Ambasade Kube u Beogradu.

Rođen je 14. juna 1928. godine u Rosariu u Argentini gde je stekao odlično obrazovanje studirajući medicinu na Univerzitetu u Buenos Airesu. Sa svojim prijateljem Albertom Granadom proputovao je na motociklu čitavu Južnu Ameriku i video je da se siromaštvo i ugnjetavanje mogu rešiti jedino oružanom revolucijom.

Uskoro je dobio nadimak po kome je ostao poznat do kraja života Če što u prevodu znači približno kao naše hej.

Posle upoznavanja sa Fidelom Kastrom 1955. godine postao je vojni savetnik i odigrao važnu ulogu u gerilskom ratu protiv kubanskog diktatora Flugerisa Batiste. Posle oslobođenja, Če je bio ministar industrije i upravnik  zatvora La Cabanja i proputovao je čitav svet kao ambasador Kube.

Posle nekoliko godina napustio je Kubu i proveo nekoliko meseci u Africi u Kongu obučavajući pobunjenike za rat, a potom u Boliviju gde ga vojska te zemlje zarobljava. Ubijen je 1967. godine, a 1997. godine su njegovi ostaci vraćeni u Kubu.

Program počinje u 18h i u njemu učestvuju ambasador Republike Kube Gustavo Trista del Todo, ambasador Bolivarske republike Venecuele Dr Dia Nader de El Andari, Ivana Žigon, Tatjana Olujić, Alejandro Pulido Pantović i orkestar Salsa y Punto.

U 19h otvoriće se izložba slika o Če Gevari slikarke Ljubinke Šibe Fimić, a voditelj programa je dramska umetnica Kristina Lozo.

Pogledajte još: KULTURA I ZABAVA

Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar