BESPLATNO RAZGLEDANJE TAŠMAJDANSKIH PEĆINA

0

Beograđani koji do sada nisu bili u prilici da vide Tašmajdanske pećine i da zavire u njihove tajne, imaće priliku da to učine tokom predstojećeg vikenda, tj. 23. i 24. septembra. JP Beogradska tvrđava, u okviru obeležavanja Dana evropske baštine, organizuje besplatne ture, koje će posetiocima omogućiti da se upoznaju sa geografskim i istorijskim odlikama Tašmajdanskih pećina.

Razgledanje je organizovano u saradnji sa autorima knjige Beograd ispod Beograda, beogradskim novinarom Zoranom Nikolićem i dr Vidojem Golubovićem. Oni će, najpre, u okviru programa Od Panonskog mora do Starog groblja, povesti posetioce u razgledanje Tašmajdanskih pećina. Nakon obilaskaoni će zainteresovanim posetiocoma potpisivati knjige.

Starost Tašmajdanskih pećina je između šest i osam miliona godina a nekada je tu bila granica Panonskog mora. Kako istorija kaže, ove lagune su pružale utočište Karađorđu a kasnije u I Svetkom ratu narodu, dok su se u II Svetkom ratu koristile kao nemački komandni  centar.

Besplatne ture će biti organizovane u subotu i nedelju u terminima 10, 12, 14 i 16 časova.

Broj mesta je ograničen, tako da su prijave neophodne. Zainteresovani se mogu prijaviti na telefon 011/ 26 29 756 ili e-mailom: dragana.kujovic@jpbt.rs.
Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar