BESPLATAN ULAZ U ISTORIJSKI MUZEJ SRBIJE

0

Tokom septembra, ulaz na aktuelnu izložbu u Istorijskom muzeju Srbije biće besplatan, a tokom meseca pripremljeni su još neki slobodni sadržaji. Trenutno je aktuelna izložba Smrt Karađorđa Petrovića.

Izložba Smrt Karađorđa Petrovića nastoji da približi vreme koje je Karađorđe proveo u izgnanstvu nakon napuštanja Srbije posle sloma ustanka 1813. godine i posebno njegov tragični kraj. Postavka prikazuje stanje u Beogradskom pašaluku uoči podizanja Prvog srpskog ustanka u Orašcu na Sretenje 1804. Prati se razvoj ustanka i njegov slom 1813, sa posebnim akcentom na okolnosti i događaje koji su usledili i doveli do tragičnog ubistva Karađorđa 1817.

Na izložbi su prikazani brojni originalni predmeti koji su pripadali rodonačelniku dinastije Karađorđević. Među njima su: voždov pečatni prsten, dolama, zastava, kao i izvanredni primerci njegovog ličnog naoružanja. Oružje i oprema: jatagan belosapac, pištolj kremenjak, tzv. ledenica, i fišeklija sa motivima Svetog Đorđa i Svetog Dimitrija, koji plene svojom lepotom i raskošnim ornamentima, predstavljajući tako i svojevrsna dela primenjene umetnosti i svedočanstva razvoja starih zanata i oružarstva.

Izložba se zatvara 30. septembra. Autori su: Vladimir Merenik, Boško LJubojević, Nebojša Damnjanović i Borislav Korica. Dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović.

Pored ove izložbe, pripremljeni su i dodatni besplatni sadržaji za predstojeću manifestaciju Dani evropske baštine.

Subota 15. septembra od 13h – stručno vođenje autora izložbe Nebojše Damnjanovića kroz izložbu „Smrt Karađorđa Petrovića”.

Subota 22. septembar od 12h – Plato ispred Konaka kneza Miloša u Topčideru – stručno vođenje kroz znamenitosti i istorijat Topčiderskog parka: o prošlosti Konaka kneza Miloša i Topčiderskog parka, čuvenom topčiderskom platanu i brojnim spomenicima Topčiderskog parka (Žetelica, Milošev obelisk, Spomenik dr Arčibaldu Rajsu i drugim).

POGLEDAJ JOŠ: KULTURA I ZABAVA

Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar