50spinova-baneri-AFF-NOVO-728x90

JEDAN OD SIMBOLA PRESTONICE – BEOGRAĐANKA SLAVI 45. ROĐENDAN

0

Popularna Beograđanka je zbog jedinstvenog pogleda koji pruža na grad, od prvog dana postala simbol prestonice. Izgrađena je prema projektu arhitekte Branka Pešića i svečano otvorena 22. aprila 1974. godine, tako da danas slavi 45. rođendan. Visoka je 100,23 metara, odnosno čitava 23 sprata.

Upravnik Beograđanke, Bojan Grbović, navodi da je u vreme kada je izgrađena bila simbol Beograda, a to je i dalje. Bila je jedna od najmodrenijih zgrada i jedna od prvih pametnih zgrada na Balkanu, a svakako prva u Beogradu i tadašnjoj Jugoslaviji. Postojao je kompjuterski program koji je vodio računa o automatici svih parametara zgrade – hlađenju, grejanju, prozorima. Imala je automatsko spuštanje roletni kada je sunce, ili jak vetar, kao i najmodernije i najbrže liftove.

Skoro pune četiri i po decenije je u originalnom stanju, nije renovirana, sve instalacije su stare 45 godina, sve je održavano, ali nije menjano.

Popularni vidikovac zatvoren je za javnost osamdesetih godina, kada je Studio B zauzeo pretposlednji sprat i on ni danas nije otvoren. Bilo je nekih inicijativa da se vidikovac ponovo otvori pre nekoliko godina, ali to je za sada stopirano.

[ditty_news_ticker id=“36340″]

POGLEDAJ JOŠ: GRADSKA DEŠAVANJA


Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar