DOĐI, KUPI, POMOZI – HUMANITARNI BAZAR ZA LANU I BOGDANA

0

Na Novom Beogradu će u subotu, 8. avgusta, biti održan humanitarni bazar pod nazivom Dođi, kupi, pomozi sa ciljem da se skupi što više novčanih sredstava za lečenje Lane i Bogdana. Bazar se održava od 18.00 do 21.00 kod Teatra na Savi (okretnica autobusa 82 i 45, između blokova 44 i 45).

Pozivaju se svi ljudi dobre volje da se priključe ovoj humanitarnoj akciji tako što će napraviti neke slatkiše ili slaniše koji će se prodavati posetiocima bazara koji će plaćati tako što će ubacivati novac u kutiju za priloge. Osim hrane, ukoliko imate igračke koje su vaši mališani prerasli ili im nisu više zanimljivi, ponesite i njih.

Osim aktivnog učesća na bazaru, možete nam pomoći tako što ćete posetiti bazar, kupiti neku sitnicu i za uzvrat poslati sms za Lanu ili Bogdana ili ubaciti novca koliko ste u mogućnosti u „humanitarnu kutiju“.


Lana – 8080 na 3030
Bogdan – 786 na 3030

Lana Jovanović je rođena sa jakom ocenom 10/10 i izgledala je kao zdrava beba. Tada se činilo da je sve u redu jer je pomerala i ruke i nogice i samo se smejala. Za svakoga bi imala osmeh.

Sa dva ipo meseca roditelji primećuju da više ne mrda nogice, da su joj ruke oslabile i brzo su je odveli kod doktora. Upućeni su na dečijeg neurologa i na dalja ispitivanja.

Ubrzo odlaze u bolnicu i tamo ostaju tri nedelje, gde nakon brojnih ispitivanja uspostavljaju dijagnozu – spinalna mišićna atrofija, tip 1. Radi se o vrlo progresivnoj bolesti koja napada mišiće i brzo se gube osnovne životne funkcije kao što su hodanje, varenje hrane, gutanje i disanje. Rečeno im je da postoji lek koji će da zaustavi ovu bolest, a porodica je bila jako srećna što je rođena u vreme kada postoji lek.

Imala je pet meseci kada je primila lek koji stopira njenu bolest, što je on to i uradio – samo ju je zaustavio, a Lana je još uvek nemoćna i samo leži u krevecu. Međutim, postoji lek koji može da je izleči, ali je jako skup, toliko skup da roditelji mogu samo da sanjaju da mogu sami da prikupe novac.

Obraćaju se svim ljudima dobrog srca da im pomognu i da zajedničkim snagama prikupimo novac za lek koji će je da je izvuče iz kandži ove opake bolesti i omogućiti joj da se igra, trči i skače sa svojim bratom. Dajmo Lani šansu za detinjstvo i sve njegove čari. Pomozimo da i ona čvrsto stoji na zemlji i da se i njen korak daleko čuje.

Za Laninu životnu bitku! Budimo humani!

Pomozimo Lani!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 808 i pošaljimo SMS na 3030


Bogdan Gicović boluje od teškog tumora u maloj karlici – Rabdomiosarkoma, koji mu je dijagnostifikovan u julu 2018. godine. Od tog trenutka Bogdan više ne hoda.

Bogdan se lečio sedam meseci na Institutu za majku i dete u Beogradu. Cilj lečenja je bio da se tumor smanji, kako bi mogao da se operiše, ali na žalost, to se nije desilo. Na institutu je primio pet ciklusa hemioterapije.

Od februara meseca 2019. godine, Bogdan je u Turskoj na klinici Acibadem na lečenju. Plan lečenja je bio šest nedelja zračenja u kombinaciji sa hemioterapijama. Sedam dana pre dolaska u Acibadem, Bogdanovo stanje se pogoršalo. Tumor je ponovo naglo porastao i natisnuo bubrege, toliko da je jedva mokrio i imao je užasne bolove.

Na magnetnoj rezonanci u Istanbulu, ustanovljeno je da ima metastazu na moždanim ovojnicama, kao i na limfnim čvorovima, VI stepen. Urađen je eho bubrega i u tom trenutku su bubrezi bili pred otkazivanjem. Lekari su Bogdana hitno poslali kod kardiologa, gde je rečeno da je srce oslabilo. Tada je primao samo morfijum protiv bolova i lekari su davali 10% da će da preživi.

Na žalost, u tom trenutku nije moglo apsolutno ništa da se primeni, ni zračenje ni hemioterapija. Krenulo se u spasavanje vitalnih funkcija. Kako kazu turski lekari, lečenje će biti jako dugo, pod znakom pitanja je da li će uopšte u prvih godinu dana videti Srbiju.

Mesec dana kasnije, lekari su uspeli da stabilizuju srce i bubrege, ali uz napomenu da će do kraja života morati da pije jake lekove za srce. Odmah je započeto sa prvom nedeljom hemioterapije, kojom će delovati i na metastaze kao i na primarni tumor. Ubrzo je urađena i magnetna rezonanca i na magnetu se više nisu videle metastaze.

Iz nedelje u nedelju tumor se sve više smanjivao.

U avgustu mesecu 2019. godine, Bogdan se nalazi na sedamnaestoj nedelji hemioterapije, od planiranih pedeset i četiri. Tumor se smanjio skoro 40% od početka terapije, ali i dalje je preveliki za operaciju. Više od jednog kilograma tumorske mase je istopljeno. Tumor ide iz prostate, naleže na bešiku, bubreg i deo kičmenog nerva.

Tada je započeto sa kombinacijom zračenja i hemioterapije. Lekari su odlučili da se zrači tumor dvadeset osam dana, od ponedeljka do petka, u kombinaciji sa hemioterapijom koja je po protokolu.

25.09.2019. godine, Bogdan je završio ciklus zračenja, gde je doktor rekao da je još prvih dana zračenja tumor krenuo da se smanjuje.

Od oktobra pa do polovine decembra 2019. godine, Bogdan je proveo više od mesec ipo dana u bolnici. Prvo je imao infekciju u portu, a zatim i u krvi sa danima visoke temperature. U više navrata je primao trombocite, kao i krv i eritrocite. U jednom trenutku su mu toliko bili loši trombociti da su mu popucali krvni sudovi u nosu.

18.12.2019. godine je rađena MR, a 20.12.2019. godine je pročitana. Ustanovljeno je da već tada tumorska masa ne reaguje na hemioterapiju i da mora da se radi hirurška intervencija.

Operacija je zakazana za 27.12.2019. godine, gde su urolog i hirurg predočili da se tumor nalazi na debelom crevu, kao i na nervima u bešici, odnosno u nervu desne noge. Takođe su nam rekli da postoji mogućnost posle operacije da će Bogdan imati stomu, kao i da postoji mogućnost da ima katetar jedno izvesno vreme.

Operacija je trajala nešto više od tri sata. U ordinaciji kod hirurga je rečeno da nisu mogli ceo tumor da izvade, da je odstanjen sa debelog creva i cele regije okolo, ali da nisu smeli da diraju deo oko nerava, jer bi u ovom trenutku napravili veću štetu nego korist.

S obzirom da nisu mogli laparskopski da urade operaciju, Bogdana su secirali sa zadnje strane, tako što su pomerili trtičnu kost i manji deo iste izvadili i odstranili tumorsku masu sa rektuma i cele regije.

U januaru 2020. godine je započeta trideset i četvrta nedelja hemioterapije, koja se primenjuje na drugačiji nego pre operacije.

Bogdan muči muku sa ranom gde je operisan, nikako da mu zaraste. Kako kaže hirurg, rana je u početku bila duboka iz razloga što je tumorska masa bila velika u tom delu i jednostavno je raširila kožu, kada je tumor izvađen sa tog dela koža je upala u taj višak prostora.

Bogdanu su neophodna sredstva za još četiti meseca hemioterapije, za uklanjanje mrtvog tkiva operativnim putem, za operaciju nogu, kao i za kontrole i dijagnostiku po završetku lečenja.

Za Bogdanovu borbu za život! Budimo humani!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 786 i pošaljimo SMS na 3030

viber-baner-poziv-beograduživo

 

POGLEDAJ JOŠ: GRADSKA DEŠAVANJANa portalu Beograd uživo možete ispratiti i ostale vesti i dešavanja u glavnom gradu.

GRADSKE VESTIDogađaji koje očekujemo danas u Beogradu, kao i oni koji su obeležili današnji dan.

SAOBRAĆAJStanje u saobraćaju na današnji dan, planirani i trenutni radovi, gužve, udesi, blokade… Budite informisani!

GRADSKI PREVOZ: Kategorija Gradski prevoz vam donosi sve informacije u vezi sa redom vožnje i izmenama na dnevnim i nočnim linijama beogradskog javnog prevoza.

VAŽNI TELEFONIVažni telefoni svih bitnih institucija u Beogradu koji vam mogu zatrebati.

KULUTRA I ZABAVA: Šta se očekuje, šta se upravo dešava i šta je obeležilo današnji dan u Beogradu. Pozorišta, bioskopi, izložbe, koncerti, izlasci, sajmovi, street art i još mnogo toga!

BEOGRADSKE PRIČEKategorija u kojoj možete pronaći zanimljive informacije o našem gradu. Istorija Beograda, zanimljivi događaji kao i ličnosti koje su imale zanimljivu i značajnu ulogu u životu glavnog grada.Budite sigurni da će te pronaći neke zaista nesvakidašnje Beograđane, događaje i činjenice.

BEOGRADSKI HUMOR: Beogradski humor je nadaleko poznat, a ovu kategoriju ne treba dodatno predstavljati.

Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar