BOGOJAVLJENSKO PLIVANJE ZA ČASNI KRST U BEOGRADU

0

PLIVANJE ZA ČASNI KRST U BEOGRADU – Tokom oba dana vikenda, 18. i 19. januara u Beogradu će na više lokacija biti organizovano Bogojavljensko plivanje za Časni krst, za odrasle i za decu. Više informacija o plivanju na svim lokacijama u gradu pročitajte u nastavku.

Bogojavljenje na Adi Ciganliji se obeležava 19. januara uz bogojavljensko plivanje za Časni krst. Sveta Liturgija u Hramu Svetog Đorđa na Banovom brdu počinje u 08.30h, a litija polazi u 11h.

Učesnici plivanja za Časni krst su pripadnici Vojne akademije, Žandarmerije, Svibora i građanstva, a start je u 12.00.

U periodu od 10.45 do 11.15h doći će do povremene obustave saobraćaja u Visokoj i Radničkoj ulici. Vozila gradskog prevoza će čekati da litija prođe, nakon čega će biti uspostavljen redovan režim saobraćaja.

Međunarodno plivanje za Časni krst na Dorćolu održava se u nedelju 19. januara, a organizuje ga Svebor savez Srbije od 11 do 11.30h kod sportskog centra Milan Gale Muškatirović. Očekuje se stotinak plivača.
I u Zemunu se plivanje za Časni krst organizuje u nedelju 19. januara. U pitanju je 23. plivanje za Časni krst, a u organizaciji gradske opštine Zemun, Hrama Svetog oca Nikolaja i Svebor saveza Beograda.

Učensici moraju biti punoletni. Svetkovanje Bogojavljenja počinje u Zemunu u 9.00, liturgijom u Hramu Svetog oca Nikolaja (Njegoševa 45), a biće nastavljena litijom centralnim zemunskim ulicama do Zemunskog keja. Tačno u podne počinje Bogojavljenska trka na Dunavu.

Zbog prolaska litije, za saobraćaj će povremeno biti zatvorena Njegoševa, Glavna, Gospodska i Kej oslobođenja.

Kraljevski red vitezova 18. januara organizuje na Beogradskoj tvrđavi kod Kule Nebojša organizuje plivanje za Časni krst.

Učesnici se pre plivanja pristvovati liturgiji u Crkvi Ružici. Zatim će od 11.30h uslediti kulturno-umetnički i viteški program kod restorana Sweet House, a plivanje za Časni krst počinje 12h.

Ulaz u Kulu Nebojša je besplatan do 17h.

Ukupno 33 plivača plivaće za Časni krst u nedelju 19. januara od 12h u Savi kod Kajak kanu kluba na Zabrežju (Obrenovac). Organizatori su Crkvena opština Obrenovac i Gradska opština Obrenovac.
Osmi put po redu, u Grockoj na Dunavskom keju organizuje se u nedelju 19. januara tradicionalna manifestacija „Litija i plivanje za časni krst Grocka“.

Svečani program počinje u 11.45h. Sveštenstvo Hrama Svete Trojice će održati molitvu za sve plivanče, a nadmetanje za Časni krst će početi oko 12.15h.

Plivanje za Časni krst za decu ove godine organizovano je na Tašmajdanu za zatvorenim bazenima, a u organizaciji Kancelarije za versku nastavu AEM Beogradsko-karlovačke, uz saradnju sa Sportskim savezom Beograda.

Deca će za Časni krst plivati na Krstovdan – 18. januara. Kao i prošle godine, domaćin je bazen Tašmajdan, a početak je zakazan za 10.00. Dečaci i devojčice plivaće odvojeno, i to u dve kategorije: mlađi školski uzrast (od 1. do 4. razreda) i stariji uzrast (od 5. do 8. razreda).

POGLEDAJ JOŠ: GRADSKA DEŠAVANJA


Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar