50spinova-baneri-AFF-NOVO-728x90

BALKANSKI NJUJORK – ITALIJANSKA UREDNICA O BEOGRADU

0

Prema rečima italijanske urednice lajfstajl portala Kjare Marki, Beograd je Balkanski Njujork.

Posebno se oduševila Narodnim muzejem i nije mogla da veruje da će dok bude šetala njime videti dela Monea, Tintoreta i Van Goga. Bila je oduševljena i eksponatima iz neolita, a i zavidnom antičkom kolekcijom. Posebno je fascinirala činjenica da je Narodno pozorište bilo jedino otvoreno za vreme bombardovanja NATO-a. U Istorijskom muzeju videla je postavku o kraju Prvog svetskog rata.

Šetnja kroz Knez Mihailovu ulicu je oduševila jer je odzvanjala balkanskom muzika uličnih svirača. Ovom ulicom je stigla i do ruševina starog rimskog puta Via Militaris, koji je nekada vodio do Carigrada, odnosno Instabula. Ispred Kalemegdanske tvrđave zapazila je spomenik zahvalnosti Francuskoj, koji je sagradio umetnik Ivan Meštrović, kako bi izrazio zahvalnost saveznicima u Prvom svetskom ratu. Takođe, oduševio je i Rimski bunar na Kalemegdanu koji je uporedila sa bunarom Svetog Patrika koji se nalazi u Orvijetu.

Nakon Kalemegdana, Kjara je posetila Hram Svetog Save i muzej Nikole Tesle i ove dve destinacije preporučila je svim turistima koji imaju u planu da posete Beograd.

Fascinirana je i Balkanskom ulicom koja je poznata po ručno izrađenim šeširima, a tu su i male i vrlo autentične zlatare. Po njenom mišljenju, vredan pažnje je i Čumić dizajn distrikt, koji je prava oaza odlične mode domaćih dizajnera. Pre napuštanja srpske prestonice, Kjara je posetila Sava Malu, koju je nazvala Mali Dubaji.

Kjara Marki je za kraj preporučila svima dolazak u Beograd i najavila da piše još jedan tekst o našem gradu.

[ditty_news_ticker id=“36340″]

POGLEDAJ JOŠ: GRADSKA DEŠAVANJA


Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar