Jučerašnji dan je definitvno obeležilo otvaranje Lidla kako u Beogradu tako i u ostalim gradovima u Srbiji, a najviše se između ostalog pričalo o piletini oko koje su se građani bukvalno otimali, koja košta 119, 99 dinara po kilogramu.
YouTube i društvene mreže su preplavljeni snimcima sa jučerašnjeg otvaranja prodavnica. Na sniženju je bio prilično veliki broj artikala, ali postavlja se pitanje – zašto su se građani otimali baš oko ovog komada mesa?
Prema kratkom istraživanju koje je sproveo Blic, pored snižene cene u Lidlu, piletina je najjeftinije meso koje možete naći na našem tržištu. Prosečna cena piletine je oko 210 dinara po kilogramu, dok je prosečna cena svinjetine od 400 dinara pa na gore. Junetina je definitivno najskuplja, a prosečne cene se kreću oko 800 dinara.
U Srbiji se uzgaja oko 26 miliona komada živine, a to je oko 80 hiljada tona pilećeg mesa godišnje. Prema rečima stručnjaka, piletina je oduvek bila mesto koje je prosečan Srbin najviše koristio u ishrani – piliće se mogu uzgajati u sopstvenom dvorištu, a i hrana za tov piladi je najpovoljnija.
Pored ovog, piletine je uvek bilo na tržištu. Dok drugih vrsta mesta može da bude manje ili da nestane, piletine nikad nije manjkalo. Srbi godišnje troše oko 30 kilograma mesa godišnje, od čega je 15 kilograma piletine, malo manje svinjetine, a najmanje junetine i ribe.
Tu je i način pripreme piletine. Možete je pohovati, pržiti, peći brže od crvenog mesa ili je iskoristiti za pripremu supe i u mnogim salata. Javite nam vaše mišljenje!
Izvor: Blic
POGLEDAJ JOŠ: GRADSKA DEŠAVANJA