ALIGATOR MUJA JE NAJSTARIJI NA SVETU I PROSLAVIO JE JOŠ JEDAN ROĐENDAN U BG ZOO VRTU

0

ALIGATOR MUJA – 9. avgusta 1937. godine u Beograd je iz nemačkog zoološkog vrta stigao aligator Muja, zajedno sa još nekim životinjama.

S obzirom na to da su na samom kraju Drugog svetskog rata mnogi nemački vrtovi stradali, kao i njihove arhive, ne postoji informacija iz kod zoološkog vrta je Muja stigao, kao ni tačan podatak koliko je u tom trenutku bio star. U tadašnjoj dnevnoj štampi, beogradsko Vreme iz avgusta 1937. godine, piše da je on stigao kao dvogodišnjak, međutim mnogi stručnjaci po procenama fotografija napravljenih kada je došao misle da je on već tada imao nekih desetak godina.

Iz Zoo Vrt-a podsećaju da je Muja preživeo i potpuno razaranje Vrta 1941. i 1944., najpre prilikom nacističnog, a potom i savezničkog bombardovanja, kada su gotovo sve životinje stradale. Nakon toga su prošle godine nemara pod komunističkom vlašću, hiperinflacija, pa ponovo bombardovanje 1999. godine. Nakon svega toga, Muja je i dalje preživeo i postao najstariji stanovnik našeg zoološkog vrta.

Dodaju da se pretpostavlja da on sada ima između 85 i 90 godina, a međunarodna statistika je potvrdila Mujin rekord u dugovečnosti aligatora koji žive u kontrolisanim uslovima.

POGLEDAJ JOŠ: BEOGRADSKE PRIČE


Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar