ZNATE LI GDE SE NALAZI NAJSTARIJA ULICA U BEOGRADU?

0

NAJSTARIJA ULICA U BEOGRADU – Trenutno u Beogradu imamo oko 5.500 ulica i svaka od njih ima svoju zanimljivu priču i istoriju. Neke od njih poznate su i van granica naše zemlje, privlače brojne posetioce svojom sadržajima i nazivima, ali i ulogama koje su imale u nekim prošlim vremenima, a znate li gde se nalazi najstarija od svih?

Opšte je poznato da su reke, Sava i Dunav, imale veoma važnu ulogu kroz istoriju Beograda koja se proteže i do 6.000 godina u prošlost. Kao središte viševekovnih dešavanja i događaja, tu je i Kalemegdan – prirodno uzvišenje na ušću dveju reka. Upravo ovde pronađena je i najstarija ulica u našem gradu.

foto: Beograd uživo

Pre petnaest vekova, grad je nosio ime Singidunum i povezivao je tvrđave i naselja duž Dunavske granice. Pričamo o vremenu definitivne podele Rimskog carstva na dva dela, kada se Beograd odnosno Singidunum našao na severozapadnoj granici istočnog rimskog carstva iz koga je kasnije nastala Vizantija. U pitanju je izuzetno buran period za Singidunum, kada su kroz isti prolazili mnogi narodi i ratovi. Negde oko 630. godine, područje grada naselili su Sloveni.

Tokom svih ovih dešavanja, na steni iznad ušća, formiran je rimski kastrum odnosno vojno utvđenje oko koga je kasnije izgrađena varoš. Više vekova kasnije, u arheološkim slojevima kod Istočne kapije Beogradske tvrđave, pronađen je kulturni sloj koji svedoči o životu naselja na ovim prostorima, u II i III veku, kao i tokom V i VI veka. Arheolozi su upravo na ovom mestu nedavno pronašli najstariju ulicu u Beogradu.

Ova ulica nalazi se u Donjem gradu, na desnoj obali Dunava, a između Istočne, kapije Karla VI i Vidin kapije. Smatra se da ulica potiče iz doba Rimljana i rane Vizantije. Vodila je prema Donjem gradu i oko današnje Dušanove ulice. Ulica je bila pokrivena kaldrmom, što znači da je bila od velikog značaja kako za komunikaciju, tako i za organizaciju tadašnjeg grada. Ono što je takođe zanimljivo, ispod slojeva ove ulice pronađeni su i ostaci antičkog i posleantičkog vremena.

Pomenuta ulica otkrivena je prilično skoro, što nam još jednom govori i potvrđuje da je Kalemegdan pravi arheološki biser, koji ne prestaje da iznenađuje svojom bogatom istorijom i tajnama iz prošlosti.

Izvor: Dan u Beogradu

POGLEDAJ JOŠ: BEOGRADSKE PRIČE


Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar