50spinova-baneri-AFF-NOVO-728x90

ZBOG ČEGA JE „UĆUTKAN“ DUŠKO RADOVIĆ?

0

Beograde, dobro jutro!

7:15h je i sa vrha Beograđanke jedan čovek vas pozdravlja uz zvuke U ranu zoru, zoru kada svane dan. Sve do jednog jutra, datuma se niko tačno ne seća. Prošlo je i 7:15h i 8h, sad je već podne i svima je postalo jasno da Beograđani više nikada neće čuti legendarne poruke preko radija. Rečenice tako sročene, da je malo ko smeo da ih pomisli, a kamoli kaže. Šta je doprinelo tome da se Duško Radović „ućutka“? Možda je ućutkan tada i na tom mestu, ali tu smo da njegov glas i dan danas prenosimo dalje.

Politički nepodoban Duško Radović

Emisija Beograde, dobro jutro! počela je sa emitovanjem 1975. godine na radiju Studio B. Tačan datum gašenja emisije nije poznat, ali je uzrok svima jasan. Duško Radović i njegovi politički aforizmi postali su nepodobni vladajućima. Trenutno postoje dve verzije, ali poznato je da je Duško „ućutkan“ negde u periodu kraj 1982. početak 1983. godine. Takođe, dva komentara na radiju se uzimaju kao osnova i kao ono što je zasmetalo političarima.

Bez obzira na to kada je došlo do gašenja, svi se slažu da je inicijator bio general Nikola Ljubičić, predsednik predsedništva Srbije. Na sednici Centralnog komiteta Saveza komunista u novembru 1982. godine ocenjeno je da „aforizmi u popularnoj satiričnoj emisiji “Beograde, dobro jutro” u poslednje vreme sve češće imaju obeležja političkih poruka sa izraženom moralističkom i demagoškom  pozadinom. Sadržina tih poruka ponekad je krajnje destruktivna i neprihvatljiva. Potrebno je izvršiti podrobniju analizu idejne usmerenosti ovakvog delanja”. U prevodu, potrebno je ugasiti ovakvo delovanje.

Rečenica koja je prelila čašu

Kao što je već rečeno, postoje dve različite rečenice izgovorene u dve emisije za koje se sumnja da su prelile čašu političkih moćnika i da je zbog njih odlučeno da se emisija ugasi.

Ako već možemo i moramo bez Tita, možemo i bez mnogih drugih. Ko misli drugačije, neka kaže.

Kad više ne bude ni vas, ni vaše slave i privilegija, vaša deca će prodavati Dedinje deci fudbalera, pevača, trgovaca i nakupaca. Posle kraće pauze, Dedinje će ponovo postati ono što je nekad bilo.

Na YouTube-u postoji snimak za koji se veruje da je poslednja emisija Beograde, dobro jutro. Naslovljeno je da je snimak iz 1983. godine, što se ne poklapa sa nekim izvorima koji tvrde da je poslednja emisija urađena krajem 1982. godine.

Ja jesam mali čovek sa radija, ali nisam onaj koji se pali i gasi na dugme

Nakon gašenja obožavane emisije Beograde, dobro jutro, partija je bila izložena velikom pritisku javnosti, svedočio je brat Duška Radovića, Brana. Kaže da su politički moćnici pretili da ugase i Studio B, ako treba, samo da sklone Duška.

Brana Radović kaže da je njegov brat bio patriota i vrlo inteligentan čovek. Znao je da pametnih nema mnogo, ali da su ljudi koji su ukinuli emisiju bili mnogo moćni. Prihvatio je odluku o ukidanju emisije tiho, zbog svojih kolega sa Studija B.

Kako je partija nanela sama sebi više štete nego koristi ukidanjem emisije, Duško Radović dobija ponudu krajem 1983. godine da ponovo snima Beograde, dobro jutro. On je odgovorio: Ja jesam mali čovek sa radija, ali nisam onaj koji se pali i gasi na dugme.

Čuvajte se slobodnih dana. Nisu slobodni dani za svakog.
Slobodan čovek uvek je u iskušenju da misli.
A ko pet dana nije mislio,
možete misliti šta taj može misliti kad odjednom počne da misli.

POGLEDAJ JOŠ: BEOGRADSKE PRIČE

izvor: wikipedia, belgradeunderground.rs, ekspres.net


Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar