50spinova-baneri-AFF-NOVO-728x90

ZAŠTO JE VRABAC SIMBOL BEOGRADA?

0

Skoro smo pisali o sve manjem broju vrabaca u našem gradu i pozvali vas da popunite anketu i pomognete stručnjacima da se izbore sa ovim problemom. Vrabac je nezvaničan simbol Beograda, ali da li znate od kada je ta priča zastupljena?

Postoji više mišljenja o tome kako je vrabac postao simbol Beograda, ali je samo jedna istorijska legenda. Vraćamo se u davnu 1456. godinu kada je Beograd bio najznačajnije ugarsko uporište na južnoj granici. Nakon pada Carigrada, sultan Mehmed II pokrenuo je vojsku sa ciljem da osvoji Beograd i Smederevo.

U prvom napadu Beograd su branili odredi Sibinjanin Janka (Janoša Hunjadija) i uspešno su razbili trusku flotu na Dunavu. Sedam dana kasnije, 20. jula 1456. godine, otpočeo je novi truski napad. Hrišćani su se tada žestoko borili, čak je i sveštenstvo bilo uključeno u odbranu grada. Bitke su se vodile i na bedemima i na ulicama, posebno nakon što je 700 janičara prodrlo unutar zidina.

Beograd je odbranjen, a sultan Mehmed II ranjen je u pokušaju sprečavanja povlačenja svoje vojske. Ipak, iako je izvojevana pobeda, stradao je veliki broj hrišćana. Tada je po istorijskoj legendi pronađen i jedan vrabac koji je bio proboden sa tri strele.

POGLEDAJ JOŠ: BEOGRADSKE PRIČE

Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar