ZAŠTO JE SPASOVDAN KRSNA SLAVA BEOGRADA?

0

Danas grad Beograd obeležava svoju slavu, Spasovdan – Vaznesenje Gospodnje, ali će zbog epidemije korona virusa ove godine slava proći bez litija.

Spasovdan spada u pokretne praznike, odnosno uvek se obeležava u četvrtak, 40 dana posle Vaskrsa, a 10 dana pre Duhova, pa se datum svake godine pomera. Jedna je od najznačajnijih slava kroz istoriju Srbije, najveći istorijsko-pravni dokument srpske srednjovekovne države, čuveni Dušanov zakonik objavljen je na Spasovdan 1349. godine, a dopunjen takođe na Spasovdan pet godina kasnije.

Kada je 1403. godine Stefan Lazarević ustoličio Beograd kao prestonicu, Spasovdan je postao krsna slava našeg grada, u čast obnove i napretka. Ova slava izabrana je jer ukazuje na uzdizanje – vaznesenje Grada iz pepela. Predstavlja nadu i veru u budućnost i izraz snage naroda. Današnju formu slavskog obreda uspostavio je 1862. godine itropolit beogradski Mihailo Jovanović, tada i poglavar Crkve Kneževine Srbije, na čiji pregled je i sagrađane Vaznesenjska crkva. Ova crkva sačuvala je originalni barjak Uprave grada.

Danas Beograd slavi na malo drugačiji način. Patrijarh Irinije će u 9.00 služiti liturgiju u Vaznesenjskoj crkvi, a nakon toga će obeležavanje gradske slave biti nastavljeno u Starom dvoru, lomljenjem slavskog kolača i paljenjem sveće.

POGLEDAJ JOŠ: BEOGRADSKE PRIČENa portalu Beograd uživo možete ispratiti i ostale vesti i dešavanja u glavnom gradu.

GRADSKE VESTIDogađaji koje očekujemo danas u Beogradu, kao i oni koji su obeležili današnji dan.

SAOBRAĆAJStanje u saobraćaju na današnji dan, planirani i trenutni radovi, gužve, udesi, blokade… Budite informisani!

GRADSKI PREVOZ: Kategorija Gradski prevoz vam donosi sve informacije u vezi sa redom vožnje i izmenama na dnevnim i nočnim linijama beogradskog javnog prevoza.

VAŽNI TELEFONIVažni telefoni svih bitnih institucija u Beogradu koji vam mogu zatrebati.

KULUTRA I ZABAVA: Šta se očekuje, šta se upravo dešava i šta je obeležilo današnji dan u Beogradu. Pozorišta, bioskopi, izložbe, koncerti, izlasci, sajmovi, street art i još mnogo toga!

BEOGRADSKE PRIČEKategorija u kojoj možete pronaći zanimljive informacije o našem gradu.

Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar