TITO NA JOŠ JEDNOM MESTU U BEOGRADU – KAKO JE DOSPEO TU? (FOTO)

0

Mnogi Beograđani i gosti su do sada posetili Muzej Jugoslavije i Kuću cveća, ali da li ste znali da se na još jednom mestu nalazi „spomenik“ Titu i jednoj eri?

Sve dok Google nije prvi put predstavio satelitske snimke Beograda, ovo je bilo poznato verovatno samo nekim pojedincima, a radi se drvoredu kojim je na ćirilici ispisano TITO. Da, to zaista postoji u Beogradu i nalazi se između zgrada VMA i BIA, a priča o tome je neverovatna.

tito-drvored-vma-bia

foto: Google Earth

Novinari lista Blic, uspeli su da razgovaraju sa osobom koja je sadila ovaj drvored, a čiji je identitet ostao nepoznat. A evo o čemu se radi!

Pre četrdesetak godina kada se gradio Institut bezbednosti, sporili su se sa vojskom oko granica placeva. Nisu mogli da se dogovore oko toga gde treba postaviti ogradu. Za sve koji ne znaju, sada se radi o zgradama VMA i BIA.

General Popović iz Instituta bezbednosti svakodnevno je obilazio gradilište i zahtevao da se ograda postavi na jednom mestu. S druge strane, vojne starešine zahtevale su da se ograda pomeri ka Institutu bezbednosti, govoreći da ta zemlja pripada Vojsci.

tito-drvored-vma-bia

foto: Google Earth

Nakon te rasprave, angažovan je arhitetka da izgradi projekat za taj deo placa. Upravo je tada posađeno 360 stabala bora i sklopljen je ugovor sa Zelenilom. Zelenilo je moralo da odmah zameni novim svako stablo koje se ne primi. Ispostaviće se sada da su ta stabla ispisala TITO i da je zato bilo bitno ispratiti svako stablo, kako se ne bi izgubio oblik slova.

Ubrzo je nakon ove sadnje, general Popović iz Instituta bezbednosti ponudio nekome od generala Vojske da se provozaju helikopetrom, kako bi videli Institut iz vazduha. Dok su nadletali, prošli su iznad drvoreda i tada je sve bio jasno. Kada je vojska videla natpis TITO, odustali su od daljeg sporenja oko zemljišta.

Iz BIA danas kažu da nemaju nameru da seku stabla i menjaju ovaj natpis.

Ono što je takođe interesantno jeste da se sličan natpis nalazi u Hrvatskoj. Nešto manjih razmera otkriven je iz vazduha u mestu Tar-Varbriga, između Poreča i Novigrada. Ovde je TITO ispisano naravno na latinici, ali maslinjakom, što možete pogledati na sledećoj slici.

tito-maslinjak-hrvatska

foto: Google Earth

POGLEDAJ JOŠ: BEOGRADSKE PRIČE

izvor: Google Earth, Blic


Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar