50spinova-baneri-AFF-NOVO-728x90

TAŠMAJDANSKE PEĆINE – ŠTA SU OTKRILI NEMCI?

0

Na mestu gde se milionima godina prostiralo Panonsko more, u srcu Beograda, ispod površine nalaze se Tašmajdanske pećine. U prethodnom delu o misterijama i bogatoj istoriji Tašmajdana načeli smo temu i pisali o nastanku ovih laguma i pećina.

Iako se o najranijoj svrsi pećina i dalje raspravlja – grobnica ili kamenolom, ono što je poznato jeste da su je ljudi vekovima koristili.

Sklonište Karađorđu, ali i tokom višebrojnih bombardovanja

U doba Prvog srpskog ustanka, za vreme opsade Beograda 1806. godine, u pećini se ulogorio Karađorđe. Ovde je podigao šator i odatle gledao oslobađanje prestonice.

Beograđani su pećinu koristili kao idealno sklonište od bombardovanja. Prvi put kad su Turci bombardovali varoš, a potom od austrougarske artiljerije u Prvom svetskom ratu. Za kraj, građani su se ovde sklonili tokom šestoaprilskog bombardovanja tokom Drugog svetskog rata.

Građani su Tašmajdanske pećine koristili kao sklonište, sve dok Nemci u nju nisu smestili komandu za jugoistok Vermahta, pod komandom Aleksandar fon Lera.

Struja, ventilacija i lift u pećini

Dno pećine i tuneli su betonirani, a poznato je da su to uradili Nemci. Istoričari veruju da su pre betoniranja dobro proučili celu pećinu i uzeli sve što su u njoj našli.

Nemačka baza u pećini je imala sistem za ventilaciju, agregat za struju, telefon, lift i bila je prilagođena za život oko 600 oficira i vojnika. Od sve te opreme nije ostalo ništa osim betona, metalnih plafona i 40 tona filmskog materijala koje su Nemci snimi tokom osvajanja. U delu pećine koji nema betonirate svodove vidljivi su tragovi nekadašnjih pregradnih zidova.

Ostala je misterija da li su Nemci izgradili tajne prolaze do svih bitnih delova grada. Nakon povlačenja nacista, Srbi i Rusi su neke hodnike u pećini su zazidali iz bezbednosnih razloga jer se verovalo da su minirani.

Tragična smrt jedne devojčice

1966. godine jedan veliki komad stene se odvalio, a ta stena i sada stoji nasred pećine. Tom prilikom, po pričama, u rupu koja je nastala propala je devojčica koja se igrala iznad pećine.

Kada je krenula izgradnja Sportskog centra Tašmajdan, veliki deo šuta, ali i kostiju sa nekadašnjeg starog groblja, bačen je u pećinu.

Da li je Hitler odneo tajnu Tašmajdanskih pećina u grob?

Poznato je da se Adolf Hitler smatra jednim većih magova 20. veka, skupljao je relikvije, a pored toga mnogi misle da se bavio magijom. Iz tog razloga veruje se da je Hitler znao za tašmajdansku pećinu i pre nego što su Nemci došli na Balkan. Isti istoričari ne smatraju slučajnošću što je baš Tašmajdanska pećina izabrana za komandni centar nacističke vojske i veruje se da su sve što su našli u pećini odneli pre nego što je vojska počela da koristi pećinu.

Viši kustos edukator Prirodnjačkog muzeja u Srbiji, Miodrag Jovanović, je jednom prilikom izjavio da je sasvim siguran da je u pećini bilo raznih stvari, a da se to sada može naći samo u nekom vojnim arhivu ili sefu. Njemu je bilo u planu da kontaktira Nemce i pokuša da razjasni tašmajdansku misteriju.

Da li je ikada postojalo nešto osim bogate istorije na ovom lokalitetu tajna je. „Tragači za blagom“ i danas znaju da kopaju, a jednom je čak pronađen alat za kopanje, kofe i kolica sa ciglama. Već sutradan, alat je nastao, a ruka koju su iskopali je prekrivena daskama i stiroporom.

Pre dve godine Grad Beograd postao je korisnik Tašmajdanskih pećina. Tada je najavljeno je da će se izvršiti potrebna istraživanja na postojanosti konstrukcija, a sa ciljem da se od tašmajdanske pećine napravi turistička destinacija.

 POGLEDAJ JOŠ: BEOGRADSKE PRIČE

izvor: mondo, Beograd ispod Beograda, Politika

Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar