Iz činovničke šabačke porodice, od oca Nikodija i majke Jelene, u Kneževini Srbiji, te davne 1857. godine rođena je Persida Milenković – Šapčanka koja je našem gradu dala sve što je imala. Nekoliko godina nakon njenog rođenja porodica se preselila u Beograd, jer joj se otac zaposlio u ministarstvu građevine.

Persida je bila velika srpska ktitorka i zadužbinarka. U prvom braku imala je sina Vojsilava koji je nažalost umro mlad, a po drugi put se udala sa 26 godina, za beogradskog trgovca, rentijera i dobrotvora Ristu Milenkovića.

Zapisano je da je Persida tri puta usnila san o tome da bi trebalo podignuti crkvu na mestu gde se Senjak spušta u Topčiderski park, gde je 1935. godine i podigla ženski manastir Vavedenja Presvete Bogorodice. Tokom Drugog svetskom rata u ovom manastiru boravilo je oko 50 dece.

Ona je takođe zaslužna za izgradnju Crkve Svete Trojice u Kumodražu i osnovne škole u Ulici kraljice Natalije u kojoj se danas nalazi Matematička gimnazija. Pored ovoga, poklonila je zemljište za izgradnju sirotišta za decu u Tabanovačkoj ulici i još dve kuće i vilu, takođe za sirotu decu.

Svoju kuću u Dobračinoj ulici ostavila je Trgovačkoj Akademiji, a kuću u Zmaj Jovinoj Beogradskom univerzitetu. Svoju vilu u Rumunskoj ulici je poklonila Crvenom krstu.

Persida je u svom testamentnu napisanom 1937. godine navela sve što želi da pokloni narodu. Osnovala je i Zadužbinu Perse R. Milenkovačke, od čijih su pirhoda studetni išli u inostranstvo na usavršavanje.

Zahvaljujući svom velikom doprinosu i dobrotvornom radu, jedna ulica na Senjaku, u blizini manastira koji je podigla, nosi njeno ime. Umrla je 8. februara 1943. godine u Beogradu i sahranjena je u manastiru Vavedenje.

Beograd Persidu nikada neće zaboraviti, a ukoliko vam se ovaj tekst dopao, podelite ga sa vašim prijateljima, kako je ni Beograđani ne bi zaboravili. 🙂

Izvor: Wikipedia

POGLEDAJ JOŠ: BEOGRADSKE PRIČE


Podelite ovo sa prijateljima

1 коментар

  1. Predivan clanak. Hvala sto pisete o zenskom doprinosu razvoju Beograda jer je predugo bio zapostavljan. Pisite i o fenomenalnoj Jelisaveti Nacic, molim vas.

Ostavite komentar