50spinova-baneri-AFF-NOVO-728x90

ŠTA SE NALAZILO ISPOD SPOMENIKA NEZNANOM JUNAKU?

0

Beograd kao i svaki stari evropski velegrad ima svoje legende i misteije. Jedna od njih je i svakako razlog zbog kog je srušen srednjovekovni grad na Avali koji se nalazio na mestu na kom je sazidan spomenik Neznanom junaku.

Srednjovekovni grad Žrnov je brutalno uništen, tačnije miniran do temelja po nalogu kralja Aleksandra Karađorđevića 1934 godine. Dakle, ispod spomenika na Avali se nekada nalazio mali grad koji je bio jedno od šest najvažnijih utvrđenja Srbije. Podignut je u vreme i na zahtev despota Stefana Lazarevića u zlatno doba Srpske despotovine.
Ime ovog utvrđenja potiče od žrvnja koji se nalazio na ovom lokalitetu i služio za mlevenje rude koja se iskopavala u podnožju Avale. Despot Stefan je podigao grad/utvrđenje Žrnov na temeljima stare rimske osmatračnice.

U XV veku su Turci obnovili i koristili ovaj kompleks i dali mu ime Havala (prepreka/smetnja) pa je i sam naziv planine Avala izveden iz odatle.

Do danas ostaje misterija zašto je Kralj Aleksandar potpuno uništio jednu tako važnu lokaciju. Lokacija je preupštena kraljevom miljeniku vajaru Ivanu Meštroviću da napravi spomenik Neznanom junaku u naredne četiri godine. Teorije su razne, a najčešće se spominje činjenica da su i ALeksandar i Ivan bili osvedočeni masoni i da sam spomenik ima masonske simbole, kao i da je na činu otvaranja kralj držao u ruci srebrni čekić koji predstavlja jedan od osnovnih simbola masonerije. Tu je i naravno teorija o Kraljevoj preteranoj posvećenosti jugoslovenstvu koja je trebala da zaseni dominantnu srpsku nacionalnu svest.

Jedini današnji dokazi o postojanju grada Žrnova ili Žrnovan kako su ga neki zvali se nalaze u selu Beli potok gde je nakon miniranja 1934. odnešeno nekoliko kamenja sa utvrđenja.

POGLEDAJ JOŠ: BEOGRADSKE PRIČE


Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar