ŠTA POKAZUJE KNEZ MIHAILO?

0

Spomenik Knezu Mihailu trenutno je pod skelama i radi se rekonstrukcija, a postavljen je davne 1882. godine, na Svetog Nikolu, 19. decembra.

Postavljen je na tadašnji Pozorišni trg, današnji Trg republike, a spomenik i bista delo su italijanskog vajara Enrikea Pacija.

Na samom otvaranju prisustvovali su mnogi, ali je deo građana imao zamerke, a jedna od njih je što je knez Mihailo Obrenović prikazan bez kape.

Za spomenik, stav konja i položaj figure, vajar Paci kao uzor posmatrao je dva konjička spomenika – Kozimu i Ferdinandu Medičiju u Firenci. Kako je Knez Mihailo Obrenović diplomatskim putem izvojevao od Osmanlija vraćanje srpskih gradova Beograda, Smedereva, Kladova, Užica i Šapca. Iz tog razloga, Knez Mihailo prikazan je kao diplomata, a imena ovih gradova nalaze se na postolju spomenika.

Mnogi ne znaju, ali kenz Mihailo zapravo rukom pokazuje na još neoslobođene srpske krajeve.

POGLEDAJ JOŠ: BEOGRADSKE PRIČE


Na portalu Beograd uživo možete ispratiti i ostale vesti i dešavanja u glavnom gradu.

GRADSKE VESTIDogađaji koje očekujemo danas u Beogradu, kao i oni koji su obeležili današnji dan.

SAOBRAĆAJStanje u saobraćaju na današnji dan, planirani i trenutni radovi, gužve, udesi, blokade… Budite informisani!

GRADSKI PREVOZ: Kategorija Gradski prevoz vam donosi sve informacije u vezi sa redom vožnje i izmenama na dnevnim i nočnim linijama beogradskog javnog prevoza.

VAŽNI TELEFONIVažni telefoni svih bitnih institucija u Beogradu koji vam mogu zatrebati.

KULUTRA I ZABAVA: Šta se očekuje, šta se upravo dešava i šta je obeležilo današnji dan u Beogradu. Pozorišta, bioskopi, izložbe, koncerti, izlasci, sajmovi, street art i još mnogo toga!

BEOGRADSKE PRIČEKategorija u kojoj možete pronaći zanimljive informacije o našem gradu. Istorija Beograda, zanimljivi događaji kao i ličnosti koje su imale zanimljivu i značajnu ulogu u životu glavnog grada.Budite sigurni da će te pronaći neke zaista nesvakidašnje Beograđane, događaje i činjenice.

BEOGRADSKI HUMOR: Beogradski humor je nadaleko poznat, a ovu kategoriju ne treba dodatno predstavljati, već sami proverite o čemu se radi. 🙂

Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar