SPASIO JE STARI SAVSKI MOST OD MINIRANJA, A ZNATE LI KAKO SE ZOVE? – Beograd je nizom manifestacija obeležio 75. godina od Oslobođenja u Drugom svetskom ratu. Nakon višednevnih krvavih i teških borbi pripadnici Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije uz pomoć sovjetskih saveznika oslobodili su 20. oktobra 1944. godine glavni grad Srbije i Jugoslavije i tako okončali četvorogodišnji period okupacije tokom koga je stradao veliki broj Beograđana, a sam grad pretrpeo ogromnu devastaciju.

Tog jutra, 20. oktobra Nemci su planirali da miniraju Stari savski most, a jedan na prvi pogled, sasvim običan građanin, bio je rešen da ih u toj nameri spreči. Učitelj Miladin Zarić (1889 – 1976) krenuo je u cik zore sa verom da će spasiti svoj narod, Beograd i Srbiju koju je mnogo voleo.

Miladin je do tada već učestvovao u tri rata i bio je rešen da Nemce spreči u miniranju mosta. On je sa nimalo straha zakoračio na most, na kojem su se u tom trenutku nalazili i Nemci. Duž mosta nalazila se bela žica koja je povezivala bombu i detonator i primetiviši je, Zarić je uzeo ašov i udarao po žici sve dok ona nije pukla na dva dela. Srećom, Miladin nakon ovog podviga nije ubijen. Beograd je upravo tog dana i oslobođen, tačno 1.287 dana nakon okupacije.

Miladin Zarić je bio učitelj iz Beograda, rodom iz Kosjerića. Za svoje zasluge, dobio je veći broj jugoslovenskih i stranih odlikovanja i drugih priznanja. Tokom rata, živeo je u stanu u Karađorđevoj ulici na broju 69. On je u oktobru 1944. godine s prozora svog stana primeti da nemački vojnici miniraju Stari savski most.

Tog jutra, kada je u blizinu došla sovjetska vojska, a deo nemačkih trupa se povukao, on je izašao iz skloništa i pronašao grupu vojnika Crvene armije. Zajedno sa njima se uputio ka mostu, ali kako je samo on znao položaj detonatora i žice, uputio se sam ka mostu. Primetio je ašov pored jednog mrtvog nemačkog vojnika, a zatim prekinuo detonatorsku žicu koja je već bila zapaljena.

Sredinom 2013. godine pokrenuta je inicijativa da naziv mosta bude promenjen, međutim umesto toga, ispod Starog savskog mosta iste godine postavljena je tabla sa njegovim likom i kraćom biografijom. Takođe, 2014. godine u Karađorđevoj ulici kod broja 69, gde je živeo, podignuta je ploča u znak sećanja na pomenutog junaka. Inicijativa za preimenovanje mosta je i dalje u proceduri u Skupštini grada.

Izvor: Wikipedia, Blic, RTS

POGLEDAJ JOŠ: BEOGRADSKE PRIČE


Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar