PRVI DRUMSKI MOST PREKO SAVE, A MIT O PROKLETSTVU I DALJE PRATI OVU LOKACIJU (VIDEO)

0

Javni konkurs za izgradnju prvog drumskog mosta preko Save raspisan je 1930. godine, a 4 godine kasnije, otvoren je Most kralja Aleksandra Karađorđevića. Do tada je u Beogradu preko Save postojao samo železnički most sagrađen još 1884. godine.

Otvaranje je bilo 16. decembra 1934. godine, a mostom je prvo prošla svečana kraljevska konjica sačinjena od 700 konjarnika. Most je otvorio princ Pavle Karađorđević, a godinu dana nakon otvaranja prošao je i prvi tramvaj broj 14 za Zemun, po čemu je u narodu prozvan Zemunski most.

BRANKOV MOST – RADIČEVIĆ ILI ĆOPIĆ?

Ovaj most je srušen 12.04.1941. godine u toku Drugog svetskog rata. Most je u vazduh digla vojska Kraljevine Jugoslavije u aprilskim borbama, u cilju sprečavanja prelaska nemačkih oružanih snaga na drugu stranu. Ono što je interesantno je podatak da je na Zemunskoj strani ostalo nekoliko tramvaja, koji su onda nekih godinu dana vozili na liniji Staro sajmište – Zemun.

Na mestu ovog mosta, 1957. godine podignut je Brankov most, a o ovoj lokaciji postoji mit o prokletstvu. Viseći most je izgrađen na ostacima nekadašnje Liman džamije, odnosno noseći stub na desnoj obali Save je tačno na mestu džamije. Kako postoje dve teorije i nijedan tačan podatak o sudbini muslimanskih porodica u ovoj džamiji, već godinama se priča o prokletstvu mostova sagrađenih na ovoj lokaciji.

POGLEDAJ JOŠ: BEOGRADSKE PRIČE 


Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar