PLOČE, IZLASCI SVAKOG DANA – PRVA DISKOTEKA U BEOGRADU „KOD LAZE ŠEĆERA“

0

Beograd je poznat kao prestonica noćnog izlaska, ne samo vikendom, već svakim danom i često se nalazi na spisku gradova koji se preporučuju upravo iz tog razloga.

Zato naravno ne čudi što je upravo prva diskoteka u Srbiji otvorena u Beogradu, 24. aprila 1967. godine. Godinu dana ranije u podrumu zgrade na adresi Svetogorska 17 grupa mladih ljudi skupljala se kod Lazara Šećerovića da sluša ploče. Kuća je inače pripadala njegovom pradedi Jeremu Grujiću, a kako su se okupljanja učestila, podrum je „skockan“ i tako je otvoren klub kod Laze Šećera.

Klub je bio dekorisan tapetama, imao je šank, nekoliko separea, a puštala se nova strana muzika. Tako se i prvi put pojavljuje koncept u kojem mladi igraju sami i sami mogu da dođu u klub. Na samom otvaranju pojavili su se novinari, čitava trupa pozorišta Atelje 212, ali i dosta mladih.

Radno vreme kluba bilo je svakog dana od 18.30 do ponoći, a ulaz je bio slobodan. Neretko se zabava posle ponoći selila u Lazin stan iznad, što je podrazumevalo after-party na neki način. Podijum je uvek bio pun,  a pojavili su se i prvi didžejevi koji su vrteli ploče.

Ipak nije sve bilo tako veselo. Loša mišljanja o diskoteci išla su od osude kluba da ruši moral socijalističke omladine, do toga da se radi o središtu CIA-e i špijuna. Diskoteka upravo zbog toga nije dugo „poživela“ i nakon godinu dana zvanično je ugašena na sednici Vrhovnog saveta SFRJ.

POGLEDAJ JOŠ: BEOGRADSKE PRIČE

50spinova-baneri-AFF-NOVO-300x250Na portalu Beograd uživo možete ispratiti i ostale vesti i dešavanja u glavnom gradu.

GRADSKE VESTIDogađaji koje očekujemo danas u Beogradu, kao i oni koji su obeležili današnji dan.

SAOBRAĆAJStanje u saobraćaju na današnji dan, planirani i trenutni radovi, gužve, udesi, blokade… Budite informisani!

GRADSKI PREVOZ: Kategorija Gradski prevoz vam donosi sve informacije u vezi sa redom vožnje i izmenama na dnevnim i nočnim linijama beogradskog javnog prevoza.

VAŽNI TELEFONIVažni telefoni svih bitnih institucija u Beogradu koji vam mogu zatrebati.

KULUTRA I ZABAVA: Šta se očekuje, šta se upravo dešava i šta je obeležilo današnji dan u Beogradu. Pozorišta, bioskopi, izložbe, koncerti, izlasci, sajmovi, street art i još mnogo toga!

BEOGRADSKE PRIČEKategorija u kojoj možete pronaći zanimljive informacije o našem gradu. Istorija Beograda, zanimljivi događaji kao i ličnosti koje su imale zanimljivu i značajnu ulogu u životu glavnog grada.Budite sigurni da će te pronaći neke zaista nesvakidašnje Beograđane, događaje i činjenice.

BEOGRADSKI HUMOR: Beogradski humor je nadaleko poznat, a ovu kategoriju ne treba dodatno predstavljati, već sami proverite o čemu se radi. 🙂

Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar