KO JE OSNOVAO KARTEL U BEOGRADU JOŠ 1934. GODINE?

0

Da li ste znali da je još davne 1934. godine u Beogradu osnovan i dogovoren prvi kartel između pivarija koje su u to vreme vladale tržištem u Srbiji. Nakon krize koja je tih godina ozbiljno uticala na promet i zaradu domaćih pivara, a po inicijativi dva najveća proizvođača ovog pića Vajfert i Bajloni (Familija po kojoj se i danas pijaca kod Skadarlije naziva) dogovoren je kartel pivara u septembru 1934. godine.

U Beogradski pivarski kartel ušli su:

Vajfertova pivara koja je dobila 45.8% tržišta, zatim Bajlonijeva sa 19.66%, svi ostali pivari kao što su bili Mihajlo Kosovljanin iz Jagodine, Deoničarska pivara iz Sarajeva i Parna pivara A.D. iz Skoplja dobili su ostatak. Naravno, kao i danas, Beograd je bio poseban deo tržišta i omiljeni deo kolača svih, pa je podela Beogradskog tržišta imala poseban dogovor. Vajfert se izborio za čak 62.68%, dok je Bajloni uzeo 21.25% udela u Beogradu.

Izvor: Istorijski arhiv Beograda

Ipak Kartel nije obezbedio veće zarade, prodaja je opadala, a smrt Ignjata Bajlonija Mlađeg je sigurno uticala na poslovanje ove pivare (zabeleženo je da je te godine proizvedeno oko 18.000 hektolitara). Sve ovo je naravno dovelo do velikih sukoba koji se 1936. godine između Vajfertove i Bajlonijeve pivare sa jedne strane i Beogradskih ugostitelja sa druge. Naime, trgovci su svojevoljno prodavali pivo po nižim cenama u svojim radnjama, neki su iz protesta čak i prestali da toče ovo alkoholno piće. Ovaj sukob je imao negativne efekte za sve pivare, a u knjigama Bajlonijeve pivare ostala je zabeležena veoma niska proizvodnja od svega 17.200 hektolitara i ukupan profit od 7.057,40 dinara.

Beograđani koji malo više provode vremena u gradskim kafićima (a takvih je mnogo 😉 ) svedoci su da se i danas vodi žestoka borba između pivara, samo što su sada glavni igrači nažalost strane kompanije. Zato smo hteli da u Beogradske priče uvrstimo i nekadašnje Beogradske pivare kao bitan element koji je uticao na čuveno Beogradsko ugostiteljstvo.

Pogledajte još: BEOGRADSKE PRIČE

Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar