50spinova-baneri-AFF-NOVO-728x90

NA DANAŠNJI DAN OTVORENE SU 4 VELIKE SAOBRAĆAJNICE U BEOGRADU

0

Na današnji dan, 4. decembra 1970. godine, dogodio se jedan od bitnijih događaja u istoriji modernog Beograda. U istom danu otvorene su 4 velike saobraćajnice u gradu: most Gazela, auto-put kroz Beograd, Mostarska petlja i Terzijski tunel.

Ovo je bila prava svečanost u gradu, a glavne ličnosti bili su predsednik SFRJ Josip Broz Tito i tadašnji gradonačelnik Beograda Branko Pešić. Branko Pešić i projektant profesor Milan Đurić prethodno su na Gazeli prisustvovali izvođenju testa opterećenja mosta. U tu svrhu poslužila je Jugoslovenska narodna armija, pa je veliki broj vojnih kamiona natovarenih šljunkom i vojnih transportera za balističke rakete istovremeno prelazilo most sa jedne na drugu stranu. Zanimljiv podatak jeste da je Gazela projektovana za 40.000 automobila dnevno, a poslednji podaci kažu da u toku dana pređe čak 165.000 vozila.

Svečanost je zatim počela presecanjem vrpce na Mostarskoj petlji, a zatim se kolona auto-putem uputila do Terazijskog tunela preko Autokomande i Slavije.

Terazijski tunel je danas jedan od najopterećenijih saobraćajnica u gradu, a ideja za izgradnju postojala je još od 1955. godine, kada je u nacrt za Gradsku kuću ucrtan i Terazijski tunel. Zgrada koja i danas postoji iznad tunela je nastala u periodu između 1957. i 1960. godine i morala je da se uklopi u planirani tunel. Godinama je iznad osnove ove zgrade postojao zatvoren zid, koji je čuvao prostor za buduću podzemnu građevinu.

POGLEDAJ JOŠ: BEOGRADSKE PRIČENa portalu Beograd uživo možete ispratiti i ostale vesti i dešavanja u glavnom gradu.

GRADSKE VESTI: Događaji koje očekujemo danas u Beogradu, kao i oni koji su obeležili današnji dan.

SAOBRAĆAJ: Stanje u saobraćaju na današnji dan, planirani i trenutni radovi, gužve, udesi, blokade… Budite informisani!

GRADSKI PREVOZ: Kategorija Gradski prevoz vam donosi sve informacije u vezi sa redom vožnje i izmenama na dnevnim i nočnim linijama beogradskog javnog prevoza.

VAŽNI TELEFONI: Važni telefoni svih bitnih institucija u Beogradu koji vam mogu zatrebati.

KULUTRA I ZABAVA: Šta se očekuje, šta se upravo dešava i šta je obeležilo današnji dan u Beogradu. Pozorišta, bioskopi, izložbe, koncerti, izlasci, sajmovi, street art i još mnogo toga!

BEOGRADSKE PRIČE: Kategorija u kojoj možete pronaći zanimljive informacije o našem gradu. Istorija Beograda, zanimljivi događaji kao i ličnosti koje su imale zanimljivu i značajnu ulogu u životu glavnog grada.Budite sigurni da će te pronaći neke zaista nesvakidašnje Beograđane, događaje i činjenice.

BEOGRADSKI HUMOR: Beogradski humor je nadaleko poznat, a ovu kategoriju ne treba dodatno predstavljati, već sami proverite o čemu se radi. 🙂

Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar