50spinova-baneri-AFF-NOVO-728x90

NA DANAŠNJI DAN OTVOREN JE STADION TAŠMAJDAN

0

Stadion Tašmajdan nalazi se u sastavu SRC Tašmajdan i godinama služi za više namena, a otvoren je baš na današnji dan, 24. januara 1954. godine.

Kapacitet stadiona je 10.000 mesta, a u aprilu 2016. godine otvoren je ponovo nakon duge rekonstrukcije.

U prvim godinama rada, u zimskim mesecima od 1953. do 1977. godine najviše se koristio za hokej na ledu. Tri godine (1954, 1955. i 1957. godine) održano je prvenstvo Jugoslavije u hikeju na ledu, a bio je i domaći teren za beogradske klubove Partizan, Crvenu zvezdu, OHK Beograd, Tašmajdan i Avalu. Među prvim takmičenjima odigranim na ovom stadionu bilo je Evropsko prvenstvo za košarkašice 1954. godine.

Pored utakmica, na ovom stadionu održali su se neki zanimljivi događaji, poput španske koride (1971. godine), automobilska fudbalska utakmica kada su veliku loptu „šutirale“ fiće (1978. godine) i slični događaji. Na stadionu se održavaju i veliki koncerti svake godine. Svake zime, stadion se pretvara u čuveno klizalište, simbol Tašmajdana.

Španska korida na Tašmajdanu

Prva i jedina španska korida van Iberijskog poluostrva održana je upravo na stadionu Tašmajdan, 2. oktobra 1971. godine. Organizator je bilo trgovinsko preduzeće Zadrugar iz Beograda, a našli su se na oštroj kritici Društva za zaštitu životinja. Još veću prašinu podigao je odgovor tadašnjeg upravnika SC-a Tašmajdan, da oni koji se bune protiv koride donesu – uverenje da su vegeterijanci.

Glavna zvezda bio je jedan od najboljih španskih matadora 20. veka Luis Migel Domingin. Procenjuje se da je tog dana bilo oko 5.000 ljudi na događaju.

Samu koridu otvorio je upravo Domingin. Nakon petnaestak minuta borbe sa prvim bikom bio je povređen, ali je borbu nastavio i na kraju ubio životinju. I sa drugim bikom je bilo problema i obaranja, ali je sudbina životinje bila ista.

Pominje se da su Domingina to veče posle koride izveli u Skadarliju i da je na meniju bio jedan od bikova ispečen na ražnju. Iz Srbije, proslavljeni matador za uspomenu je odneo jedne gusle.

POGLEDAJ JOŠ: GRADSKE VESTI


Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar