NA DANAŠNJI DAN OTVOREN JE PRVI SUPERMARKET U BEOGRADU

0

Sada nam je odlazak u supermarket svakodnevna aktivnost, ali je nekada bilo nezamislivo da sami uzimate stvari sa polica i nosite u korpama do kase.

Ekspanzija supermarketa u Jugoslaviji, ali i na Balkanu počela je upravo iz Beograda, sa Cvetnog trga. Prvi supermarket otvoren je na današnji dan, 28. aprila 1958. godine.

Sve je počelo na zemljištu na kojem se nekada nalazila hrastova šuma, na kojem je 1864. godine napravljena pijaca, kako bi lokalno stanovništvo imalo bliže neku tržnicu. Pijaca se prostirana na prostoru preko puta današnjeg parka Manjež, a 1889. godine je napravljena nova pijačna zgrada.

Kako je počelo?

Ideja o supermarketu počela je naravno u Americi, a nama je preneo sekretar Privredne komore Jugoslavije Risto Bajalski koji se vratio pun utisaka po pitanju velikih samoposluga koje je imao prilike da poseti. Tom idejom „zarazio“ je potpredsednika Skupštine Beograda Jovana Jankovića, ali i direktora Trgovinskog preduzeća Vračar, Milorada Jovanovića.

Iako su interesovanje za američki stil supermarketa pokazali i Konzum iz Zagreba Prehrana iz Ljubljane, Milorad Jovanović je bio najbrži i TP Vračar je usvojilo odluku direktora u avgustu 1957. godine.

Kako bi se izašlo u susret ovom interesovanju, američka ambasada je dopremila celu samoposlugu na zagrebački sajam koji je održan u septembru 1957. godine. Sekretar Privredne komore Jugoslavije Risto Bajalski obećao je da će Skupština grada obezbediti novac za kupovinu kompletnog supermarketa.

Naravno, problema pred otvaranje moralo je biti. Nije stiglo dovoljno metalnih korpi za kupce iz Amerike, domaće firme nisu uspele da proizvedu zamenu, te su morali da uvoze potrošačke korpe iz Italije. Janković je takođe u Italiju otišao na obuku kako bi video kako funkcioniše jedan supermarket, da bi znali da obuče radnike u Beogradu.

Amerikanac spreman da pojede šešir ako se supermarket otvori na vreme

Kako bi se instalirala sva oprema iz Amerike su stigla dva obučena stručnjaka za izgradnju i dizajniranje supermarketa. Planirano je otvaranje 28. aprila i pozivnice su već poslate. Međutim, moleri, plastičari i električari poslednje radove su završili 27. aprila. Bilo je potrebno ubaciti 15 kamiona proizvoda, staviti cene i svi su mislili da će doći do odlaganja otvaranja supermarketa.

Jedan od Amerikanaca, Mun, koji je otvorio preko 400 sličnih supermarketa u SAD-u bio je ubeđen u odlaganje otvaranja i izjavio je da će pojesti svoj šešir ako se prodavnica otvori na vreme.

Tada u pomoć stiže kompletan kolektiv TP Vračar, oko 160 ljudi, koji su dobrovoljno radili cele noći i spremili supermarket za otvaranje. Tako je na vreme, 28. aprila 1958. godine otvoren prvi supermarket na Balkanu, Jugoslaviji i Beogradu – Cvetni trg.

A na otvaranju sugrađani su imali šta da vide: 600 kvadratnih metara, od čega je 400 kvadratnih metara bio prodajni prostor, 20 metara zamrzivača, od čega je sedam frižidera bilo za smrznutu hranu (što je bila novina u Jugoslaviji), 10 metara polica sa svežim voćem i povrćem iznad kojih su bila ogledala i sistemi za hlađenje i čišćenje. Radilo je ukupno šest kasa, od kojih su tri imale pokretne trake za prenos robe do kasira.

Sa otvaranja, Foto: Biblioteka grada Beograda, TP „Vračar“/011info.com

Prvi pakovani proizvodi u rafovima

Najveći problem, čini se, sa kojim se susreo prvi supermarket jeste način pakovanja. Do tada se samo ulje i neka alkoholna i bezalkoholna pića prodavalo u flašama. Sve ostalo se kupovalo po porudžbini, pa se merilo i plaćalo to što se odmerilo – kolači, biskviti, pirinač, kafa, so, šećer, sapuni i svi ostali proizvodi.

Kada su počeli da pristižu američki firižideri i zamrzivači postalo je jasno da će snabdevači morati da počnu sa pakovanje svoji proizvoda. Tu su se pojavili prvi problemi, veliki proizvođači nisu želeli time da se bave, jer količina koji je Vračar poručivao za taj jedan supermarket nije bila dovoljna da bi oni menjali ceo proizvodni proces.

Ipak, neki su prepoznali potencijale u pakovanju robe. Tako je fabrika sapuna u Pančevu počela da pakuje sapune od polovine i četvrtine kilograma. Potom je beogradski proizvođač slatkiša i biskvita Soko počeo da pakuje proizvode u kutije od pola kilograma i manja pakovanja, a to je potom počeo da radi i zagrebački Jospi Kraš. Nakon toga, slično je uradila je i industrija mesa Gavrilović.

Kao privremeno rešenje problema, Vračar je kupio mašine za pakovanje, pa se napravilo posebno odeljenje koje je pakovalo robu za maloprodaju. Pakovanja su se prilagođavala, pa je tako uočeno da se šećer bolje prodaje u pakovanjima od 5 kg, za razliku od 2 kg.

Plan radnje, Foto: Biblioteka grada Beograda, TP „Vračar“/011info.com

60 godina postojanja prvog supermarketa

Već godinu dana nakon otvaranja, 1959. godine, u Beogradu je otvoreno još osam supermarketa. Na mestu Cvetnog trga, danas je Maxi, a prošle 2018. godine proslavljeno je 60 godina od ove revolucije u kupovini.

izvor: Danas

POGLEDAJ JOŠ: BEOGRADSKE PRIČE


Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar