50spinova-baneri-AFF-NOVO-728x90

MARATONCI – GDE JE SNIMANO I GDE JE KUĆA PORODICE TOPALOVIĆ?

0

Legendarni domaći fim Maratonci trče počasni krug sniman je većinom u Beogradu, a postoje mnoge zanimljive činjenice koje mnogi ljubitelji ovog filma ne znaju.

Kuća porodice Topalović

Naime, kuća porodice Topalović nalazi se i dan danas na Kosančićevom vencu i nažalost u veoma je lošem stanju.

Nalazi se na uglu Zadarske i Srebreničke ulice, a od 1945. godine u prizmelju kuće živi porodica Jerinić koja ima status zaštićenih stanara. 1998. godine ova kuća je dobila novu vlasnicu čija je ideja bila da se zdanje sruši i sazida nov stambeni objekat. Stanari i vlasnica i dalje imaju spor pred sudom, pa sudbina kuće još uvek nije određena.

foto: Beograd uživo foto: Beograd uživo

Lokacije na kojima je sniman film

Film Maratonci trče počasni krug sniman je na raznim lokacijama u Beogaradu i Pančevu.

Pored kuće porodice Topalović koja se nalazi na Kosančićevom vencu, i kuća Bilija Pitona je takođe u Beogradu. Nalazi se na Topčideru, od meteorološke stanice naniže ka Rakovici.

Scena u kojoj Bora Todorović vodi Seku Sablić da „vežbaju za film“ je snimljena na jezeru Trešnja, na Avalskom putu, nedaleko od Beograda.

Još jedna čuvena scena i dijalog Vidi tata, pa to je gospodin Rajković, a šta mu je? Sad mu nije ništa, ubio si ga k’o zeca! snimljena je na jednom od omiljenih mesta u Beogradu. U pitanju je Košutnjak, tačnije u Pionirskoj ulici.

Jedan deo filma sniman je u Pančevu, računajući i početnu scenu filma, gde se vidi zgrada nekadašnje kafane Kragujevac. Scena obračuna Topalovića i Bilja Pitona snimljena je u ulici Đure Jakšića u Pančevu. Nedaleko odatle nalazi se trg na kojem se Bora Todorović objavljuje da ponovo radi bioskop.

Ko je Đenka?

Veruje se da je inspiracija za lik Đenke kojeg u filmu tumači Bora Todorović bio predratni čuveni snimatelj Kosta Novaković. Njegov studio nalazio se u Kursulinoj ulici, a bio je stručnjak za erotski film. Njegovo najpoznatije ostvaranje datira je Grešnica bez greha iz 1930. godine. O njemu i filmu pročitajte više u beogradskoj priči: PRVI EROTSKI FILM PREMIJERNO PRIKAZAN U BEOGRADU.

izvor: kafenisanje.rs

POGLEDAJ JOŠ: BEOGRADSKE PRIČE


Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar