KO JE PODMORNIČAR ĐORĐE MITROVIĆ?

0

U Mirijevu nalazi se ulica Podmorničara Đorđa Mitrovića, ulicu je dobio nakon predlog uduženja građana Podmorničar. Da li znate ko je bio ovaj Beograđanin?

Đorđe Mitrović rođen je u Beogradu 1905. godine i bio je oficir mornarice Kraljevine Jugoslavije. Aprilski rat, odnosno nemačka invazija na Jugoslaviju zatekla je podmorničku flotu naše kraljevine u Boki Kotorskoj, 6. aprila. Prvih dana napada, podmornice su izbegavale napade italijanskih i nemačkih aviona. Dve naše podmornice, Nebojša i Smeli bile su upućene na područje Bari – Brindizi – Drač – Valona i imale su zadatak da ugroze neprijateljske komunikacije.

Po povratku u bazu, mnogi podmorničari bili su već bezvoljni za dalje ratovanje i razmišljali su da se predaju neprijateljima. Ipak, grupa podmorničara bila je odlučna da nastavi sa borbom, makar morali da pobegnu ka Saveznicima.

Tako je Đorđe Mitrović u kritičnom trenutku preuzeo komandu nad podmornicom Nebojša i u zoru, 17. aprila, nakon punjenja baterija krenuo ka Saveznicima u Grčkoj. Ronili su na dubini od 30 metara, a uveče su izronili i nastavili put prema Otrantskom prolazu. Ipak, morali su ponovo da zarone i tako su putovali celu noć i dan i tek su 18. aprila izronili radi dopune baterija. Morali su ponovo da zarone kako ne bi bili primećeni.

20. aprila stigli su do Kefalonije, nastavili su prema Kritu kroz minska polja. Nakon što je usledio napad nemačkih aviona, podmornica Nebojša je morala da zaroni skroz do dna i tu je ostala do kraja napada, pored jedne grčke podmornice. Samo što su se obe podmornice pomerile sa tog mesta, avioni su bacili podvodne bombe. Kako su vazdušni napadi bili jaki, podmornica Nebojša nastavila je skroz do Egipta, gde su u Aleksandriju uplovili 27. aprila 1941. godine.

Đorđe Mitrović u Aleksandriji završio je britanski padobranski kurs i služio neko vreme na britanskom bojnom brodu. Nakon rata otišao je u Kanadu gde je radio kao kapetan broda na jezeru Ontario, a nakon toga do 1970. godine radio je u firmi za proizvodnju optičkih instrumenata.

Nakon penzionisanja vratio se u Jugoslaviju, u rodni Beograd, gde je preminuo samo šest nedelja po povratku.

izvor: Politika

POGLEDAJ JOŠ: BEOGRADSKE PRIČENa portalu Beograd uživo možete ispratiti i ostale vesti i dešavanja u glavnom gradu.

GRADSKE VESTIDogađaji koje očekujemo danas u Beogradu, kao i oni koji su obeležili današnji dan.

SAOBRAĆAJStanje u saobraćaju na današnji dan, planirani i trenutni radovi, gužve, udesi, blokade… Budite informisani!

GRADSKI PREVOZ: Kategorija Gradski prevoz vam donosi sve informacije u vezi sa redom vožnje i izmenama na dnevnim i nočnim linijama beogradskog javnog prevoza.

VAŽNI TELEFONI: Važni telefoni svih bitnih institucija u Beogradu koji vam mogu zatrebati.

KULUTRA I ZABAVA: Šta se očekuje, šta se upravo dešava i šta je obeležilo današnji dan u Beogradu. Pozorišta, bioskopi, izložbe, koncerti, izlasci, sajmovi, street art i još mnogo toga!

BEOGRADSKE PRIČEKategorija u kojoj možete pronaći zanimljive informacije o našem gradu. Istorija Beograda, zanimljivi događaji kao i ličnosti koje su imale zanimljivu i značajnu ulogu u životu glavnog grada.Budite sigurni da će te pronaći neke zaista nesvakidašnje Beograđane, događaje i činjenice.

BEOGRADSKI HUMOR: Beogradski humor je nadaleko poznat, a ovu kategoriju ne treba dodatno predstavljati, već sami proverite o čemu se radi. 🙂

Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar