KO JE KALENIĆ IZ KALENIĆ PIJACA?

0

Kalenić pijaca na Vračaru jedna je od najomiljenijih pijaca Beograđana, šarena i cvetna, puna svega što vam treba. Da li znate zbog čega i zbog koga je ponela to ime? U nastavku sledi priča o velikom Beograđaninu koji i dan danas, posle više od 100 godina, pomaže.

Sama pijaca podignuta je 1926. godine na nekadašnjem imanju Kalenića guvno, koje je Vlajko Kalenić zaveštao i poklonio Beogradu. Kalenića guvno je nasledio od svog oca, poznatog proizvođača papuča u Beogradu, a kažu da i dan danas traje tradicija nasleđivanja prodajnog mesta na pijaci Kalenić sa oca na sina.

Kalenić Vlajko rođen je 1851. godine u Beogradu i bio je beogradski obućar i ekonom i jedan od poznatih zadužbinara i dobrotvora Beograda. Iako je ponešto i nasledio, za života je stekao dosta imovine i bio je vrlo imućan čovek, ali veoma skroman.

Kada je preminuo 1907. godine u Beogradu, njegova imovina je testamentom zaveštana u dobrotvorne svrhe korz Fond Vlajka Kalenića, obućara i ekonoma i Beograda. Fond i dan danas služi svojoj svrsi, baš onako kako je Vlajko želeo i omogućio.

Fond zadužbine popunjava se rentiranjem zgrade u ulici Svetogorska 12, koja se sastoji od 32 stana i dve sobe. Sredstva fonda se i dalje koriste za pomaganje odličnih studenata Ekonomskog fakulteta slabijeg materijalnog stanja, u vidu stipendija za usavršavanje u zemlji i inostranstvu. Pored toga, sredstva se troše na nabavku udžbenika, literature i drugih sredstava za studiranje i ostale pomoći koje utvrdi Odbor zadužbine.

 

POGLEDAJ JOŠ: BEOGRADSKE PRIČE


Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar