GRAD HEROJA – BEOGRAD NOSI ČETIRI ORDENA

0

Ono kako su se Beograđani nosili sa bogatom istorijom svog grada, često ispunjenom ratovima i razaranjima, doprinelo je tome da sam grad bude odlikovan i to četiri puta. Odlikovanja su dodeljena zbog junaštva i požrtvovanosti samih građana.

Tako je Beograd zaslužio i dobio: Orden Legije časti, Ratni krst, Karađorđevu zvezdu i Orden narodnog heroja.

Orden Legije časti

Beogradu je Orden Legije časti dodelila Francuska, za žrtve, hrabrost i veličanstveni otpor u Velikom ratu. Samo odlikovanje uručio je francuski maršal i počasni vojvoda Srpske vojske Luj Franše D’Epere 28. decembra 1920. godine. Srbi su opisani kao narod neumornog herojstva koji je odlučio da ne propadne.

Sam maršal D’Epere je isticao ulogu sprskog seljaka, kao i ogromnu želju i volju srpske vojske.

To su seljaci, to su Srbi, tvrdi na muci, trezveni, skromni, to su ljudi slobodni, nesalomivi, gordi na sebe i gospodari svojih njiva. Ali, došao je rat. I, eto kako su se za slobodu zemlje ti seljaci bez napora pretvorili u vojnike, najhrabrije, najistrajnije, najbolje od svih. To su te sjajne trupe, zbog kojih sam gord što sam ih vodio, rame uz rame sa vojnicima Francuske, u pobedonosnu slobodu njihove otadžbine, izjavio je D’Epere.

orden-legije-časti-beograd

Orden Legije Časti

Ratni krst

Najveće vojno odlikovanje za period Prvog svetskog rata Beograd je dobio 1918. godine za izuzetnu junačku odbranu grada, zajedičku borbu protiv neprijatelja i junačka dela u borbi za nezavisnost. Orden je dodelila Čehoslovačka, ali je usled različitih okolnosti, Beogradu uručen tek na Vidovdan 28. juna 1926. godine.

Još dva srpska grada mogu se pohvaliti ovim ordenom – Kragujevac i Šabac.

ratni-krst-orden

Orden Ratni krst

Karađorđeva zvezda sa mačevima

Kralj Petar I ustanovio je Orden Karađorđeve zvezde sa mačevima 1904. godine. Beograd je odlikovanje dobio na dvadesetpetu godišnjicu početka Prvog svetskog rata na proslavi Spasovdana, 1939. godine.

Orden je u ime Beograda primio predsednik Beogradske opštine Vlada Ilić, a prethodno je govor održao izaslanik Kralja general i Ministar vojske i mornarice Milutin Nedić.

karađorđeva-zvezda-sa-mačevima

Orden Karađorđeve zvezde sa mačevima

Orden narodnog heroja

Orden narodnog heroja Beograd je dobio za herojsko delo na bojnom polju i herojsko držanje pred neprijateljem. Povod za dodelu bila je trideseta godišnjica od oslobađanja Beograda u Drugom svetskom ratu, 20. oktobra 1974. godine,

Ordan je u ime Beograda primio Živorad Kovačević, tada predsednik Skupštine grada Beograda, a govor je održao Josip Broz Tito.

Prilikom predaje odličja predsednik Josip Broz Tito je održao govor, a potom Orden predao Živoradu Kovačeviću, predsedniku Skupštine grada Beogarda.

orden-narodnog-heroja

Orden Narodnog heroja

POGLEDAJ JOŠ: BEOGRADSKE PRIČE


Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar