GARDIJAN PREPORUČUJE POSETU BEOGRADSKOG MUZEJA SAVREMENE UMETNOSTI

0

Vil Koldvel, novinar lista Gardijan, napisao je u članku Lepa umetnost ili drzak dizajn listu od 13 novih galerija i muzeja u Evropi koji su dugo bili zatvoreni za javnost. Njegova preporuka je da čitaoci Gardijana obavezno treba da posete ove znamenitosti.

Muzej savremene umetnosti u Beogradu nalazi se na osmom mestu ove liste. Koldvel piše da je zbog renoviranja bio zatvoren od 2007. do 2017. i otvoren u oktobru, a opisuje ga kao modernističku zgradu koja je podignuta 1965, ima upečatljivu geometrijsku fasadu i sadrži najveću kolekciju jugoslovenske umetnosti u svetu. Pominju se i dela Petra Dobrovića i Milana Konjovića.

Na prvom mestu njegove liste je Blox, nova građevina u obliku kocke, koja se nalazi u luci u Kopenhagenu. Trebalo bi da bude otvorena tokom ovog proleća i predviđeno je da u njoj bude sadržano sve, od kuća i restorana do prostora na otvorenom za kulturna dešavanja. Gardijan preporučuje i Muzej ulične umetnosti Lasloods u Amsterdamu koji se otvara na leto i biće među najvećima te vrste u svetu, a među izloženim radovima biće 24 metra visok portret Ane Frank koji je uradio brazilski umetnik Eduardo Kobra, kao i Muzej lepih umetnosti u Valeti na Malti, koji će biti otvoren u junu kao deo projekta Valeta- Evropska prestonica kulture 2018.

POGLEDAJ JOŠ: BEOGRADSKE PRIČE

Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar