DORĆOLCI, VRAČARCI, PALILULCI – NA DANAŠNJI DAN BEOGRAD JE DOBIO PRVE KVARTOVE

0

Beograd, kao glavni grad Kneževine Srbije, davnog 24. jula 1860. godine po prvi put je podeljen na kvartove. Radilo se o delu Beograda koji sada smatramo užim centrom grada i tada je podeljen na šest kvartova.

Grad je podeljen na Varoški, Dorćolski, Palilulski, Terazijski, Savamalski i Vračarski kvart. Tako su se i stanovnici pojedinih kvartova počeli da se kategorišu kao Vračarci, Dorćolci, Palilulci, kao što je i danas slučaj.

Svaki kvart imao je svog upravitelja koji je podnosio dnevne izveštaje upravitelju varoši Beograd, koji je bio neposredno podređen popečitelju unutrašnjih dela. Popečitelj je sve izveštaje na 15 dana sastavljao u jedan dokument o stanju u varoši.

Podelom na kvartove uređena su i neka pravila za te delove Beograda, poput dozvoljenog broja gostiona, odnosno kafana, po kvartu. Najviše kafana bilo je u Terazijskom kvartu, čak 64. Sledi Savamalski sa 43, Dorćolski sa 28, Palilulski i Varoški kvart sa po 23 kafane i na poslednjem mestu Vračarski sa 22.

POGLEDAJ JOŠ: BEOGRADSKE PRIČENa portalu Beograd uživo možete ispratiti i ostale vesti i dešavanja u glavnom gradu.

GRADSKE VESTIDogađaji koje očekujemo danas u Beogradu, kao i oni koji su obeležili današnji dan.

SAOBRAĆAJStanje u saobraćaju na današnji dan, planirani i trenutni radovi, gužve, udesi, blokade… Budite informisani!

GRADSKI PREVOZ: Kategorija Gradski prevoz vam donosi sve informacije u vezi sa redom vožnje i izmenama na dnevnim i nočnim linijama beogradskog javnog prevoza.

VAŽNI TELEFONIVažni telefoni svih bitnih institucija u Beogradu koji vam mogu zatrebati.

KULUTRA I ZABAVA: Šta se očekuje, šta se upravo dešava i šta je obeležilo današnji dan u Beogradu. Pozorišta, bioskopi, izložbe, koncerti, izlasci, sajmovi, street art i još mnogo toga!

BEOGRADSKE PRIČEKategorija u kojoj možete pronaći zanimljive informacije o našem gradu.

 

Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar