DA LI ZNATE KOJU PTICU POBEDNIK DRŽI U RUCI?

0

Sigurno ste više puta prošli pored čuvenog Pobednika na Kalemegdanu, a da li ste se nekad zapitali ili zagledali koju zapravo pticu on drži u ruci pored mača? Turisti mogu da pročitaju ili čuju da se radi o golubu, ali će se mnogi složiti da ta ptica baš i ne liči na goluba.

Prema nekim izvorima, radi se o orlu, a čak su i neki stručnjaci odbacili ideju da je reč o golubu. Kako su naveli iz JP Beogradska tvrđava, iako je poznato dosta podataka o samom nastanku Pobednika, dilemama gde će biti postavljen i kako će izgledati, ipak je ostala nedoumica oko toga koja se ptica nalazi u njegovoj ruci.

Jedan deo i dalje tvrdi da se radi o golubu, drugi smatraju da je u pitanju soko, a spominje se i orao. Sve tri opciije deluju kao moguće rešenje. Golub – kao simbol mira i ljubavi, zatim soko – kao simbol viteštva i snage, ili rodoljublja i bratstva i orao – simbol hrabrosti i neustrašivosti.

pobednik-beograd-jesen

foto: Instagram / Sandra D.

Iz JP Beogradska tvrđava naveli su da nije dovoljno samo posmatrati statuu kako bi odgonetnuli o kojoj je ptici reč, već je rešenje u odgovoru na pitanje šta je autor zapravo želeo da prikaže. Nažalost, odgovor na ovo pitanje će najverovatnije ostati misterija, s obzirom da ne postoji uvid u originalne Meštrovićeve spise na koje se pojedinci u njihovim tumačenjima pozivaju.

Na zvaničnoj web stranici JP Beogradska tvrđava navodi se da Pobednik u levoj ruci drži goluba. Svakako, bitno je napomenuti da spomenik treba posmatrati u celosti, jer ovo delo zapravo predstavlja simbol pobede pre svega.

beograd-pobednik-kalemegdan

foto: beograd.travel

Podsetićemo, spomenik Pobednik je rad vajara Ivana Meštrovića, visok je 14 metara, postament je od kamena. Skulptura nagog muškarca urađena je u bronzi i postavljena na platou Gornjeg grada u čast desetogodišnjice proboja Solunskog fronta 7-8. oktobra 1928. godine.

Pročitajte i: ODLUČENO – BEOGRADSKI POBEDNIK IDE SA POSTOLJA

Izvor: Telegraf 

POGLEDAJ JOŠ: BEOGRADSKE PRIČE


Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar