DA LI ZNATE GDE JE POSTAVLJEN PRVI SEMAFOR U BEOGRADU?

0

Prvi semafor na svetu postavljen je u Londonu, 9. decembra 1886. godine, a osmislio ga je Džon Pik Najt. Semafor je ličio na signalne table koje su se već koristile na železnici sa dve trake: crvenom i zelenom. Crvena je naravno bila znak da se stane, a zelena je značila da je dovoljeno kretanje.

Semafor je radio na gas, a signalne trake je pomoću poluge pomerao policajac. Nakon eksplozije gasa policajac zadužen za pomeranje crvene i zelene trake je povređen i vlasti su ukinule semafore.

Bilo je potrebno četrdesetak godina da se semafori ponovo pojave na ulicama i to u verziji koja liči na današnje, a osmislio ih je Amerikanac u Solt Lejk Sitiju. Tada je prvi put iskorišćena žuta boja, kao boja upozorenja.

PRVI SEMAFOR U BEOGADU

Petnaest godina nakon prvog semafora u Evropi, ova velika novina u saobraćaju kod nas, postavljena je 4. decembra 1939. godine u Beogradu.

Prvi semafor se tako našao na raskrsnici tri ulice: Kralja Aleksandra, Takovske i ulice Kralja Ferdinanda (današnja ulica Kneza Miloša). Radno vreme semafora je bilo od 7h do 22h, nakon čega je od 22h do 23h svetlelo samo žuto svetlo.

Postavljanje prvog semafora bilo je prava senzacije i novine su to ispratile kao dolazak velike novine u našu državu.

Do 1957. godine u Beograd je imao 4 semaforizovane raskrsnice sa 16 semafora. Prvi „zeleni talas“ uspostavljen je 1969. godine u ulici Kneza Miloša.

Danas, skoro 80 godina kasnije, postoji više od 500 semaforizovani raskrsnice, kao i skoro devet hiljada lanterni, odnosno delova uređaja koji pokazuju svetlosne signale.

Pročitajte i: SOKOĆALO I AŽDAJA – PRVI AUTOMOBIL U BEOGRADU

POGLEDAJ JOŠ: BEOGRADSKE PRIČE


Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar