Svi Srbi, a među njima naravno i Beograđani, su poznati po tome da su ljubitelji dobre kvalitetne rakije, najčešće šljivovice, a da li ste znali da u našem gradu postoji pravi muzej srpske rakije sa čak dva Ginisova rekorda?! U nastavku pročitajte još jednu Beogradsku priču. 

Čuvena Bojkovčanka

Muzej rakije, odnosno Muzej srpske šljivovice počeo je sa radom 21. jula 2016. godine, a ovde se možete upoznati kako sa istorijom tako i sa tradicijom proizvodnje srpske rakije. Muzej se nalazi podno Avale, u naselju Zuce.

U podrumu možete pronaći i probati čuvenu Bojkovčanku – rakiju koja se nalazi u jedinstvenoj i veoma neobičnoj boci. Svaka boca Bojkovčanke napravljena je od ručno duvanog stakla, tako da je svaka unikatna i ima zapreminu od najmanje 0.8 litra. Boca je takođe ukrašena posebno stilizovanim kapljicama i metalnim pečatom sa grbom, kao i sa purpurnom trakom koja prolazi kroz zatvarač.

Jačine ove rakije je 45 voluminoznih procenata alkohola i tamno ćilibarne je boje. Pravi se od šljive Ranke, iz dudovog bureta, a stara je najmanje deset godina.

Muzej je posvećen svim rakijama sa ovog podneblja, a prvenstveno kvalitetnoj prepečenici – šljivovici. Glavna atrakcija muzeja je kazan za pečenje rakije iz davne 1879. koji je u Muzej stigao iz okoline Valjeva.

foto: Youtube

Bojkovčanka je osvojila brojne medalje, pehare i priznanja – do sada ukupno 520. Ušla je čak i u Ginisovu knjigu rekorda 2002. godine osvojivši nagradu za najveću flašu na svetu slobodne forme (visine 198 cm, zapremine 28L). To je prvi slučaj da proizvođač alkoholnih pića uđe u Ginisovu knjigu.

foto: quburich.rs foto: quburich.rs

Muzej se nalazi u Vrčinu, u ulici Žikice Jovanovića Španca 4, a više informacija pronađite na sajtu.

Pogledajte još: BEOGRADSKE PRIČE

Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar