DA LI STE ZNALI DA SE U BEOGRADU NALAZI JEDNA OD NAJDUŽIH ZGRADA NA SVETU?

0

Da li ste već čuli da se u Beogradu nalazi jedna od najdužih grada na svetu? Popularna Lamela, Cik-cak zgrada ili Meandra, samo su neki od naziva koji nosi najduži stambeni objekat, od skoro 1.000 metara sa čak 62 ulaza u kojoj stanuje oko 3.500 ljudi.

Objekat se nalazi u novobeogradskom bloku 21, a obuhvata čak četiri ulice – Mihajla Pupina, Zorana Đinđića, Milentija Popovića i Antifašističke borbe. Zgrada ima 6.380 vrata i ukupno 5.152 prozora. Čuvena petroka građevinaca, MIhailo Čanak zajedno sa Leonidom Lenarčićem, Mišom Matićem, Ivanom Petrovićem i Ivanom Simovićem, sagradili su je šezdesetih godina prošlog veka. Na početku su u ovoj zgradi živela samo vojna lica, zatim njihovi naslednici, a onda i novi vlasnici.

Na prvi pogled, može se pomisliti da ove zgrade i nisu nešto posebno, međutim prava veličanstvenost i veličina Meandre može se sagledati tek iz ptičje perspektive. Za one koji se prvi put nađu u ovom kraju, pronalađenje tačne adrese je prava avantura. Kako se zgrada vodi na četiri adrese, snalaženje je dosta lakše ukoliko znate tačnu lokaciju koja vam je potrebna.

Zgrada godinama unazad funkcioniše kao grad u malom. Ispresecana je parkovima, školama, vrtićima, lokalima, igralištima, a svoje mesto pronašao je između ostalog i teniski teren.

Pročitajte i: ZGRADA KRAJNJE NEOBIČNOG NAZIVA NA KONJARNKU (FOTO)

POGLEDAJ JOŠ: BEOGRADSKE PRIČE


Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar