ČUVENI BEOGRADSKI HOTEL DANAS SLAVI ROĐENDAN!

0

Najpoznatiji hotel i jedan od simbola Beograda, velelepno zdanje na Terazijama, hotel Moskva, danas slavi svoj rođendan.

Hotel Moskva je nekadašnja Palata Rosija i zgrada osiguravajućeg društva Rosija u Beogradu. Zgradu su projektovali arhitekta Jovan Ilkić i grupa arhitekta iz Sankt Petersburga. Građenje hotela započelo je 1905. godine, a dve godine kasnije radovi su bili u gotovi.

Svečano otvaranje je izvedeno iz dva dela. Na Srpsku novu godinu, 14. januara 1908. godine kralj Petar I Karađorđević je otvorio palatu Rosiju sa gostionicom Moskva. Nekoliko dana kasnije, svečano otvaranje upriličio je i Orkestar kraljeve garde.

Od polovine 20. veka hotel Moskva je proglašen spomenikom kulture grada Beograda i pod zaštitom je države. U svojoj dugoj istoriji u Moskvi su ugoštena brojna slavna imena, a među njima i: Albart Ajnštajn, Indira Gandi, Rej Čarls, Maksim Gorki, Robert de Niro, Bred Pit..

POGLEDAJ JOŠ: BEOGRADSKE PRIČENa portalu Beograd uživo možete ispratiti i ostale vesti i dešavanja u glavnom gradu.

GRADSKE VESTI: Događaji koje očekujemo danas u Beogradu, kao i oni koji su obeležili današnji dan.

SAOBRAĆAJ: Stanje u saobraćaju na današnji dan, planirani i trenutni radovi, gužve, udesi, blokade… Budite informisani!

GRADSKI PREVOZ: Kategorija Gradski prevoz vam donosi sve informacije u vezi sa redom vožnje i izmenama na dnevnim i nočnim linijama beogradskog javnog prevoza.

VAŽNI TELEFONI: Važni telefoni svih bitnih institucija u Beogradu koji vam mogu zatrebati.

KULUTRA I ZABAVA: Šta se očekuje, šta se upravo dešava i šta je obeležilo današnji dan u Beogradu. Pozorišta, bioskopi, izložbe, koncerti, izlasci, sajmovi, street art i još mnogo toga!

BEOGRADSKE PRIČE: Kategorija u kojoj možete pronaći zanimljive informacije o našem gradu. Istorija Beograda, zanimljivi događaji kao i ličnosti koje su imale zanimljivu i značajnu ulogu u životu glavnog grada.Budite sigurni da će te pronaći neke zaista nesvakidašnje Beograđane, događaje i činjenice.

BEOGRADSKI HUMOR: Beogradski humor je nadaleko poznat, a ovu kategoriju ne treba dodatno predstavljati, već sami proverite o čemu se radi. 🙂

Podelite ovo sa prijateljima

Ostavite komentar