50spinova-baneri-AFF-NOVO-728x90

BURNA ISTORIJA NAJLEPŠE KUĆE NA SLAVIJI U KOJOJ JE DANAS MEKDONALDS

1

Prvi MekDonalds u istočnoj Evropi otvoren je upravo u Deligradskoj ulici u Beogradu, gde je i dan danas, u jednoj od najlepših kuća na Slaviji. Otvaranje je 1988. godine privuklo veliki broj Beograđana, a gužvu je morala da reguliše i policija.

Ipak, to nije prvi put da je ova lokacija fascinirala naše sugrađane.

Kuća u kojoj je smešten ovaj američki lanac brze hrane, nekada je bila najviša kuća na Slaviji i prva građevina koju je arhitekta Dimitrije T. Leko u Beogradu sagradio. On je veći deo života proveo u Evropi, gde se i školovao, a u Beograd je došao sa željom da na beogradske ulice donese malo evropske arhitekture.

Čuveni trgovac Đorđe Vučo je bio među prvima koji je naselio nekada prazan beogradski kraj – Slaviju. Zadatak za projekat kuće poverio je upravo arhitekri Dimitriju Leku, koja je projektovana u neoklasicističkom maniru, sa primesama renesansnih stilskih motiva.

Ova kuća interesantna je i po svim njenim stanovnicima. Tako je, jedan od slavnih stanara bio sin trgovca Đorđa – Aleksandar Vučo, poznati pisac i nadrealista.

Takođe, jedan od slavih stanara bio je i de Atanasije Puljo, stomatolog koji se smatra osnivačem stomatološke prakse u Srbiji. I dalje u ovoj kući stoji posveta: „Ovde je živeo rodoljub profesor dr Atanasije Puljo, specijalista zubnog lekarstva, osnivač hirurgije lica i vilica, preteča Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu“. Atanasije Puljo nažalost poginuo je upravo ispred ove kuće, kada ga je zgazio sovjetski vojni kamion. Nakon toga, ova kuća postala je među Beograđanima poznata i kao Puljina kuća.

U novijoj istoriji, ova kuća bila je direktna meta tokom uličnih nemira u Beogradu 2008. godine. Kuća je naknadno rekonstruisana i nalazi se na listi nepokretnih kulturnih dobara grada Beograda.

POGLEDAJ JOŠ: BEOGRADSKE PRIČENa portalu Beograd uživo možete ispratiti i ostale vesti i dešavanja u glavnom gradu.

GRADSKE VESTI: Događaji koje očekujemo danas u Beogradu, kao i oni koji su obeležili današnji dan.

SAOBRAĆAJ: Stanje u saobraćaju na današnji dan, planirani i trenutni radovi, gužve, udesi, blokade… Budite informisani!

GRADSKI PREVOZ: Kategorija Gradski prevoz vam donosi sve informacije u vezi sa redom vožnje i izmenama na dnevnim i nočnim linijama beogradskog javnog prevoza.

VAŽNI TELEFONI: Važni telefoni svih bitnih institucija u Beogradu koji vam mogu zatrebati.

KULUTRA I ZABAVA: Šta se očekuje, šta se upravo dešava i šta je obeležilo današnji dan u Beogradu. Pozorišta, bioskopi, izložbe, koncerti, izlasci, sajmovi, street art i još mnogo toga!

BEOGRADSKE PRIČE: Kategorija u kojoj možete pronaći zanimljive informacije o našem gradu. Istorija Beograda, zanimljivi događaji kao i ličnosti koje su imale zanimljivu i značajnu ulogu u životu glavnog grada.Budite sigurni da će te pronaći neke zaista nesvakidašnje Beograđane, događaje i činjenice.

BEOGRADSKI HUMOR: Beogradski humor je nadaleko poznat, a ovu kategoriju ne treba dodatno predstavljati, već sami proverite o čemu se radi. 🙂

Podelite ovo sa prijateljima

1 коментар

  1. Mogli ste napisati i je izazvao te ulične nemire 2008. u kojima je meta bila ova kuća. Čisto da znamo, kad već znamo za sovjetski vojni kamion.

Ostavite komentar